Nieuws/Binnenland
1447818910
Binnenland

Ruinerwold-vader langer van kinderen gescheiden

Gerrit Jan van Dorsten praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen.

Gerrit Jan van Dorsten praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen.

ERMELO - Het huisverbod van Gerrit Jan van Dorsten, ook wel bekend als de Ruinerwold-vader, is opgeheven. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Ermelo, waar het gezin woont, vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie heeft hem wel een ’gedragsaanwijzing’ opgelegd waardoor hij langer gescheiden van zijn kinderen en weg van zijn woning moet blijven.

Gerrit Jan van Dorsten praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen.

Gerrit Jan van Dorsten praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen.

Van Dorsten kreeg onlangs een huisverbod opgelegd, voor tien dagen, per 28 april, omdat er werd gevreesd voor de veiligheid van de andere gezinsleden. Een van hen had kort ervoor aangifte gedaan wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag van de vader.

De persoon die aangifte zou hebben gedaan, een dochter, zou korte tijd geleden het huis al hebben verlaten waardoor er van de vijf kinderen nog maar vier over waren.

De vader van het Ruinerwold-gezin was de voorbije periode al overgeplaatst naar een locatie waar hij zorg ontving. De gemeente wilde niet aangeven om welke locatie het ging. Hij ontvangt die zorg nog steeds.

De gedragsaanwijzing van het OM vervangt het huisverbod en houdt in dat Van Dorsten geen contact mag opnemen met het gezinslid dat aangifte heeft gedaan, en ook niet bij de woning van de jongste kinderen mag komen. De gedragsaanwijzing geldt voor een periode van 90 dagen.

Een woordvoerder laat weten dat hoewel er geen strafrechtelijk aspect was toen de kinderen hun vader weer in huis namen, OM en politie aanwezig waren bij overleg met gemeente en zorgpartners.

De komende periode wordt onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.

De Veluwse gemeente bood de jongere kinderen vorig jaar na een hulpverzoek een woning aan, waarna ze tot onbegrip van velen hun vader weer bij hen lieten intrekken.

Herseninfarct

'Aartsvader' Gerrit Jan van Dorsten werd in maart ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij na een herseninfarct niet meer in staat is om zich te verdedigen of de zaak te begrijpen. Na de beslissing van de rechtbank werd Van Dorsten vrijgelaten, waarop hij opnieuw bij zijn vijf jongste kinderen introk, en het gezin weer grotendeels samen was.

Toen de gemeente Ermelo onlangs zelf bekendmaakte dat het gezin een woning is aangeboden, was al duidelijk dat er grote onrust was ontstaan onder inwoners. Vooral omdat de gemeente – waar een groot tekort aan vooral sociale huurwoningen is – woninghuur betaalt voor de voormalige verdachte en zijn jongste, inmiddels volwassen kinderen.

Van Dorsten hield lange tijd zes van zijn kinderen verborgen voor de buitenwereld in een boerderij in het Drentse Ruinerwold, tot in 2019 een van die kinderen in de nacht ontsnapte en zich meldde bij een dorpscafé. Kort erop werd het verborgen gezin door de politie uit de hoeve gehaald.