Nieuws/Binnenland
1448371
Binnenland

Stevig ingrijpen illegaal vuurwerk

Den Haag - In de strijd tegen illegaal vuurwerk heeft de politie zo’n zestig socialmedia-adressen op zwart gezet. Op de ’accounts’ werd illegaal vuurwerk te koop aangeboden.

Dat maakt minister Grapperhaus bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het is een eerste reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over oud en nieuw. De OVV noemt de jaarwisseling het ’onveiligste feest van het jaar’, met telkens zo’n vijfhonderd gewonden, geweld tegen hulpverleners en zo’n 14 miljoen euro schade door vernielingen. De OVV pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

’Stevige maatregelen’

De CDA-bewindsman bestudeert het rapport nog, maar hij laat alvast weten dat om het aantal vuurwerkslachtoffers en ordeverstoringen omlaag te krijgen „stevige maatregelen” nodig zijn.

Intussen is er al veel gebeurd, schrijft Grapperhaus. Zo heeft de politie al 1200 kopers en verkopers van illegaal vuurwerk ’in beeld gebracht’. Honderden van hen hebben politie aan de deur gehad of kunnen bezoek verwachten. Van postpaketten met illegaal vuurwerk zijn er honderden onderschept.