Nieuws/Buitenland
1448542734
Buitenland

Rabar R. terroriseerde ’jarenlang’ zijn gezin: ’Voetzolen verbrand met hete lepel’

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft maandag 20 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, geëist tegen een vader voor het jarenlang zwaar mishandelen van zijn vrouw en vier kinderen. De 38-jarige Rabar R. uit Zoetermeer zou onder meer leden van zijn gezin gedwongen hebben om urenlang te blijven staan, ze soms dagenlang verboden hebben om te eten, ze hebben geslagen met allerlei voorwerpen en zijn vrouw en zoontje hebben gebrand met een heet voorwerp. De officier van justitie sprak bij de rechtbank Den Haag van het „jarenlang terroriseren van zijn hele gezin.”

„Ik was boos”, hield de verdachte de rechtbank meermalen voor als reactie op de vraag waarom hij zijn gezin zwaar heeft mishandeld.

De mishandelingen van zijn vrouw begonnen volgens haar verklaring kort na hun huwelijk. De kinderen, de oudste komt uit 2005 en de jongste uit 2015, zouden vanaf hun geboorte gebukt gaan onder het geweld van hun vader. Het OM vervolgt hem voor verdenkingen vanaf 2012, het moment dat het van oorsprong Iraakse gezin in Nederland kwam te wonen.

Bij zijn woede-uitbarstingen zou hij de ramen en deuren hebben gesloten en tekeer zijn gegaan. Zo werd hij bijvoorbeeld boos toen zijn vrouw en dochter hun handen hadden versierd met henna. „Ik vond dat zo lelijk, dus ik werd boos.” Zijn zoon moest het ontgelden toen hij thuiskwam met een slecht rapport. Het kind werd ongeveer vier jaar geleden gedwongen te gaan liggen, zodat R. met een heet gemaakte lepel zijn voetzolen kon verbranden.

Alarmnummer

Op 9 februari dit jaar belde het oudste meisje, zestien jaar, het alarmnummer. „Ze was in paniek, omdat ze tien minuten lang onafgebroken hoorde hoe haar moeder geslagen werd.” De officier van justitie schetste ook hoe het meisje wilde ingrijpen, maar volgens haar verklaring vervolgens aan haar haren weer naar boven werd getrokken en bij de keel werd gegrepen. Via WhatsApp dreigde haar vader haar al eerder te vermoorden, blijkt uit berichten die aan het strafdossier zijn toegevoegd.

R. moest veel huilen tijdens de zitting. Hij wil schoon schip maken en schaamt zich diep, zei hij. De advocaat van de man vroeg om vrijspraak voor sommige incidenten, die volgens hem niet hebben plaatsgevonden. Ook zei de verdediging dat het gezin graag wil dat R. weer terugkeert en dat ze ook financieel afhankelijk van hem zijn. Voorafgaand aan de zitting gaf R. zijn vrouw en oudste dochter, die in de zaal zaten, huilend een knuffel.

De rechtbank doet op 3 juni uitspraak.