Nieuws/Binnenland
1448925312
Binnenland

Haagse bronnen:

’Kappers volgende week weer open, ook zonder mondkapje’

Den Haag - Goed nieuws voor mensen met een corona-matje of uitgroei: kappers mogen vanaf volgende week waarschijnlijk weer open. Ook mensen met andere contactberoepen kunnen zoals het er nu naar uitziet vanaf volgende week weer aan de slag.

Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.

Het Outbreak Management Team (OMT) ziet voldoende medische ruimte om deze beroepsgroep weer op te laten starten. Op de intensive care liggen een stuk minder mensen met corona dan eerst. Contactberoepen, zoals kappers, masseurs en voetspecialisten, staan bij het kabinet vooraan in de rij om weer van het slot te halen. Voorwaarde is dat brancheverenigingen al zover zijn en zich bij de plannen senang voelen.

Mensen met een contactberoep hoeven straks niet per se een mondkapje te dragen, wordt gemeld. Het mag wel. Het OMT heeft extra onderzoek gedaan naar het nut en de noodzaak van mondkapjes. Betrokkenen melden dat er geen evident bewijs gevonden is dat ze veel uithalen, maar ook niet van het omgekeerde. „De bal ligt ergens in het midden”, zegt een Haagse bron.

Mondkapjes

Dit laatste kan ook betekenen dat ook gewone burgers een mondkapje kunnen dragen. Eerder werd daar nog door RIVM-baas Jaap van Dissel van gezegd dat dit ’schijnveiligheid’ zou opwekken. Die koers lijkt het OMT nu alsnog te laten varen. Het is aan het kabinet om te bepalen wat er met dit advies moet worden gedaan.

Definitieve knopen moeten daarover nog worden doorgehakt. Dat gebeurt naar verwachting uiterlijk woensdag, dan heeft het kabinet opnieuw crisisberaad.

Na het crisisberaad volgt een persmoment. Het kabinet zal daar uitgebreid de tijd nemen om uit te leggen hoe Nederland de weg uit de crisis kan bewandelen, zeggen betrokkenen. Het is een soort routekaart richting een vaccin. Het moet iedereen meer houvast en hoop geven. De laatste tijd zwol de kritiek daarover aan. Het kabinet zou te weinig perspectief bieden en economische belangen te weinig mee laten wegen.

Vaccin

Een vaccin tegen corona wordt door het kabinet niet binnen anderhalf jaar verwacht. In die anderhalf jaar kunnen steeds meer vrijheden worden teruggegeven, is het idee. Maar dan moet Nederland zich wel steeds strikt aan de gedragsmaatregelen houden. Die gedragsmaatregelen zijn nu bijvoorbeeld nog om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dat verschuift op een nog nader te bepalen moment naar alleen met gezondheidsklachten thuis blijven.

Na de contactberoepen moeten terrassen en strandtenten ook weer snel open kunnen. De datum van 1 juni wordt daarbij genoemd, maar is nog alles behalve zeker.

Een andere discussie is hoe het openbaar vervoer weer kan worden opgestart. Daarbij wordt bekeken hoe crowd control het beste kan worden ingezet en of het dragen van mondkapjes verplicht moet worden door danwel de overheid, of de ov-bedrijven zelf.

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september. De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren op 11 mei. Kinderen mogen al sinds eind april weer samen buiten sporten.

Vanaf woensdag 5 mei is de nieuwe politieke podcast met Wouter de Winther wekelijks te horen op De Telegraaf. Met het laatste nieuws uit Den Haag, scherpe analyses, opmerkelijke fragmenten en een blik achter de schermen. Luister de trailer van Afhameren hier.