Nieuws/Binnenland
1449528
Binnenland

Vader Mohammed: Bidden voor Appie

Dappere strijd Nouri in AMC

Ruim vijf maanden nadat hij tijdens een oefenwedstrijd ineen zakte en blijvende hersenschade opliep, spreekt de familie van Abdelhak Nouri (20) openhartig over het Ajax-pareltje. De kleine middenvelder voert op dit moment een dappere strijd in het AMC in Amsterdam. ,,Genezing gaat ’druppeltje voor druppeltje’”, zegt vader Mohammed, die iedereen bedankt voor de steun en vraagt om te blijven bidden voor zijn zoon.

Nog nooit was Mohammed in zo’n korte tijd zo heen en weer geslingerd tussen intens geluk en onverdraagzame pijn. De test in het revalidatiecentrum in Tilburg maakte eens te meer duidelijk dat ’Appie’ en de bal één zijn. Maar tegelijkertijd besefte vader Nouri dat zijn zoon nooit meer over het veld zou dartelen en als rasartiest het hooggeëerd publiek zou vermaken.

Om te kunnen beoordelen welke prikkels de ernstig beschadigde hersenen van de 20-jarige Ajax-speler nog kregen, voerden de revalidatieartsen een eenvoudige proef uit. „Het toetsenbord dat Abdelhak kreeg aangereikt, weerde hij af”, zegt Mohammed (50), die vervolgens zag hoe ’Appie’ de aangegeven bal tegen zijn borst drukte en zijn van jongs af aan ’beste vriend’ een glimlach op zijn gezicht toverde.

Muizenstapjes

De progressie met muizenstapjes die de zelfstandig ademende Nouri tijdens de revalidatie in Brabant maakte, werd tenietgedaan door een fikse terugslag die hem vorige maand parten speelde. Na een kort noodgedwongen bezoek aan het VUmc voert hij nu in het AMC een dappere strijd.

Ruim vijf maanden geleden, vijf dagen nadat Nouri op een trainingskamp in het Zillertal op het veld plots in elkaar zakte, had de professor in Oostenrijk al gezegd dat Abdelhak, als hij uit zijn kunstmatige slaap zou komen, nooit meer zou kunnen lopen, praten, zelfstandig eten of zien.

Lees het hele verhaal: Nog steeds één met de bal

Lees ook: Papa, u moet bidden, want het is ernstig