Nieuws/Buitenland

Ontspoorde trein VS veel te hard door bocht

AFP

SEATTLE - De sneltrein die maandag in het noordwesten van de Verenigde Staten ontspoorde, reed veel te hard door een bocht en vervolgens op een brug over een snelweg. De trein had voor de bocht en brug moeten afremmen en zou hooguit 50 kilometer per uur moeten rijden. Maar de sneltrein reed de bocht in met een snelheid van bijna 130 kilometer per uur, meldde de Nationale Raad Vervoersveiligheid (NTSB), aldus de The Seattle Times.

AFP

Door het ongeluk ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Seattle vielen zeker drie doden en meer dan honderd gewonden. Ziekenhuizen in de streek hebben opgeroepen bloed te doneren omdat er zo veel gewonden behandeld worden.

De uit Tacoma naar het zuiden vertrokken Amtrak-trein nam voor het eerst de veel kortere en opgeknapte route. De trein stortte van de brug op een drukke snelweg waar ze botsingen veroorzaakte. Op de sindsdien geblokkeerde snelweg vielen talrijke gewonden, maar geen doden, berichtten Amerikaanse media.

De treinreis had maandag een feestelijke dag moeten zijn voor Amtrak. Die verzorgt in deze regio met intercity’s treinverbindingen van en naar Vancouver (Canada) en Seattle en naar het zuidelijker gelegen Portland en Eugene. Het traject waar de trein maandag ontspoorde, was voor ruim 150 miljoen euro opgeknapt voor de intercity’s. Dat project duurde zeven jaar. De intercity’s kunnen daarmee 20 minuten reistijd uitsparen op de route Seattle - Portland. Over de nieuwe route zouden vanaf maandag dagelijks veertien treinen rijden.

Op het langere oude traject was begin juli een treinongeluk waarbij gewonden vielen. De oorzaak was volgens de onderzoekers een te hoge snelheid en verouderd materieel.

Lees meer over