Nieuws/Binnenland
1450590514
Binnenland

Twee jaar jeugddetentie voor fataal schot bij opnames videoclip Amsterdam

Rechtbanktekening van Frank Y. met advocaat David Rutten.

Rechtbanktekening van Frank Y. met advocaat David Rutten.

AMSTERDAM - Voor het doodschieten van een 26-jarige fotografiestudent tijdens de opnames van een videoclip in Amsterdam-Zuidoost, is de 22-jarige Frank Y. woensdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar in een jeugdinrichting. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar geëist, maar de rechter ziet meer heil in het jeugdrecht.

Rechtbanktekening van Frank Y. met advocaat David Rutten.

Rechtbanktekening van Frank Y. met advocaat David Rutten.

De rechtbank in Amsterdam sprak Y. woensdag vrij van doodslag. De veroordeling is gebaseerd op dood door schuld en op verboden wapenbezit, legde de rechter uit.

Het slachtoffer was in januari met drie vrienden bezig met de opname van een videoclip in een studentenwoning in de flat Daalwijk. Daarbij zou Y., die als acteur in de clip optrad, ongewild hebben geschoten en werd de filmende regisseur dodelijk geraakt. Hij had een schotwond in zijn rug.

Roekeloos handelen

De rechtbank vindt dat er sprake is van roekeloos handelen. „Het gaat om een zeer ernstig gebrek aan zorgvuldigheid. Hij wist dat het wapen illegaal en gevaarlijk was. Hij dacht op zeer lichtzinnige wijze dat er geen sprake was van risico’s”, concludeerde de rechter.

De rechtbank benoemde dat de verdachte tijdens de opnames van de videoclip per ongeluk een vriend van hem heeft doodgeschoten met een vuurwapen dat hij enkele maanden eerder had aangeschaft. De verdachte had geen kwade bedoelingen, zei de rechter. „Er was een goede band en geen sprake van spanning of ruzie tussen beiden.”

De verdachte was 21 jaar tijdens het incident en zit sindsdien in een jeugdinrichting. De rechtbank kiest ervoor dat hij daar ondanks zijn leeftijd zijn straf mag uitzitten. „Het verblijf in de jeugdinrichting heeft een duidelijk positieve invloed op de verdachte. Hij is hier op zijn plaats en heeft veel baat bij een jeugdinrichting, met pedagogische aandacht om aan zichzelf te kunnen werken.” De rechtbank benadrukte dat Y. er wel de hele straf moet uitzitten, 24 maanden is het maximale verblijf in een jeugdinrichting.