Nieuws/Binnenland
1450711
Binnenland

’Boeren multimiljonair dankzij subsidie’

Lelystad - Twee boeren uit Flevoland die in 2012 extra overheidssubsidie kregen voor de bouw van windmolens, worden mede dankzij dat geld volgens enkele media multimiljonair.

Het gaat om het buitendijkse windmolenpark Westermeerwind in het IJsselmeer. Het project kreeg bovenop de normale subsidie van een half miljard in 2012 nog eens 92,4 miljoen euro extra geld van de belastingbetaler. Het park wordt daardoor uiteindelijk bijzonder winstgevend voor de investerende boeren.

Een expert op het gebied van windmolens zegt bij Omroep Flevoland dat het project voor de initiatiefnemers de komende twintig jaar 147 miljoen euro op gaat leveren. Dat is bijna 40 keer meer dan dat de initiatiefnemers hebben ingelegd.

Negen miljoen

De initiatiefnemers van het park, Tjitte de Groot en Piet Meulendijks ’pakken’ straks in ieder minstens negen miljoen opbrengst, aldus de expert. Maar dat bedrag kan dus nog veel hoger uitvallen. De advocaat van het tweetal bestrijdt overigens de getallen, maar wil tegen het Financieele Dagblad dat de zaak samen met de omroep uitzocht, ook geen andere cijfers geven.

Achter de schermen is volgens de regionale omroep ruzie uitgebroken over de verdeling van het geld. Een groep van 32 boeren die later instapte, zegt ook recht te hebben op een aandeel van 30 procent in het park waar 48 molens staan. Dat vertegenwoordigt een waarde van 44 miljoen euro. Ze hebben Westermeerwind nu voor de rechter gesleept. Die doet morgen uitspraak.

Lastig

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken legt tegen de omroep uit dat in het geval van dit project 92,4 miljoen extra subsidie is gegeven omdat het om een lastig aan te leggen park ging. De molens staan in ondiep water waar heimachines slecht bij kunnen. „De complexiteit van dit project rechtvaardigt dat hier een innovatiesubsidie voor is gehonoreerd", aldus de woordvoerder.