Nieuws/Binnenland

Hoogste rechter:

Levenslang opleggen mag

Door Saskia Belleman

Faig B. (op voorgrond, rechts) op een rechtbanktekening van januari 2015.

Faig B. (op voorgrond, rechts) op een rechtbanktekening van januari 2015.

ANP

DEN HAAG - UPDATE - Het opleggen van een levenslange gevangenisstraf is in Nederland niet meer in strijd met het Europees recht. Dat heeft de Hoge Raad dinsdagmiddag geoordeeld.

Faig B. (op voorgrond, rechts) op een rechtbanktekening van januari 2015.

Faig B. (op voorgrond, rechts) op een rechtbanktekening van januari 2015.

ANP

Saskia Belleman volgde de zaak vanuit de rechtbank. Haar tweets kun je onderaan dit artikel teruglezen.

Volgens de hoogste rechter van ons land voldoet de regeling nu aan de Europese eisen doordat de levenslange straf na 25 jaar wordt getoetst door een adviescommissie, waarna de minister kan besluiten om iemand weer te laten integreren in de samenleving.

De Hoge Raad benadrukte wel dat het nog steeds mogelijk blijft dat iemand levenslang achter de tralies blijft. Dat hangt af van de uitkomst van de toetsing. Er is in tegenstelling tot eerder voor levenslang gestraften nu wel perspectief op vrijlating.

De Hoge Raad deed de uitspraak in de zaak tegen Faig B., de man die in 2011 twee ex-vriendinnen en de zus en moeder van een van hen doodschoot. Hij werd door zowel de rechtbank als door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. De Hoge Raad schoof een oordeel in zijn zaak door, totdat toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff de regeling had aangepast.

Nederland uitzondering

Ons land vormde binnen Europa een uitzondering. In de meeste landen was er al een toetsingsmoment na verloop van tijd, en hield een veroordeelde perspectief op vrijlating. In Nederland bestond de mogelijkheid om gratie te vragen, maar die werd in de praktijk niet of nauwelijks verleend.

Het Europees hof tikte Nederland meermaals op de vingers, en sommige rechters bleken terughoudender te worden in het opleggen van levenslang.

Zo oordeelde de rechtbank Assen eind 2015 dat in de strafzaak tegen de broers Marcos en Admilson R. die drie mensen doodschoten, geen levenslang kon worden opgelegd, omdat de Nederlandse praktijk op gespannen voet stond met Europese regels. De broers staan momenteel in hoger beroep terecht bij het hof in Leeuwarden.

Lees meer over

rechtbankverslaggeefster

SaskiaBelleman