Nieuws/Binnenland
1451065
Binnenland

Nederlanders ‘planden aanslag op Erdogan met raketten’

Erdogan bezoekt Griekenland op 8 december.

Erdogan bezoekt Griekenland op 8 december.

Eindhoven - Twee Turkse Nederlanders maakten deel uit van een groep die een aanslag met raketten en molotovcocktails zou voorbereiden op de Turkse president Erdogan. Dat melden Griekse en Turkse media.

Erdogan bezoekt Griekenland op 8 december.

Erdogan bezoekt Griekenland op 8 december.

Anil S. (25) uit Amsterdam staat op de nationale terrorismelijst. Hij en Eindhovenaar Burak A. (23) zijn gelieerd aan de extreemlinkse DHKP-C-partij. Op 28 november zijn ze aangehouden tijdens een anti-terreuractie in Griekenland. In een verklaring bevestigt die partij dat negen leden, waaronder de Nederlanders, zijn opgepakt vanwege een ‘leugenachtige beschuldiging door AKP-fascisten van een moord op Erdogan’.

Volgens Griekse media moest het plan in werking treden tijdens het staatsbezoek van de Turkse president aan Griekenland op 7 en 8 december. Van twee kanten zou het konvooi bestookt worden met raketaangedreven granaten, zelfgemaakte handgranaten en brandbommen. Een derde groep zou van achteren toeslaan. Doelwit was ‘de Schorpioen’, zoals de plannenmakers de president aanduidden. De politie is op zoek naar de wapens die begraven zouden zijn in de buurt van Athene.

Anil S. is in 2015 al eens eerder opgepakt in Turkije bij een verboden demonstratie. Voor het Turkse consulaat werd er toen door medestanders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. De Turkse Revolutionaire Volksbevrijdingspartij (DHKP-C) geldt als een verboden terroristische groep.