Nieuws/Buitenland
1451752320
Buitenland

Bolsonaro: ’Ik wil terug naar Brazilië’

WASHINGTON - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die eind december naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, zegt een terugkeer naar zijn land te overwegen. „Ik wil terugkeren naar Brazilië. Ik ben van plan in de komende weken terug te keren naar Brazilië”, meldt hij in een video die door CNN online is gezet.

Een terugkeer kan problemen opleveren voor het uiterst rechtse oud-staatshoofd, omdat hij in eigen land wordt beschuldigd van het opzetten van een gewelddadige beweging die zich verzette tegen de aanstelling van zijn opvolger, Luiz Inácio Lula da Silva.

Aanhangers van Bolsonaro vielen op 8 januari overheidsgebouwen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan uit onvrede over het verlies van hun idool bij de verkiezingen. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft ingestemd met een onderzoek naar de rol die de ex-president bij die rellen speelde.

De plannen van Bolsonaro om terug te vliegen worden in twijfel getrokken, omdat een advocatenkantoor eind vorige maand meldde dat hij een visum voor zes maanden heeft aangevraagd in de Verenigde Staten. Zijn huidige visum verloopt binnenkort, bracht het juristenbureau AG Immigration ongeveer twee weken geleden naar buiten.