Nieuws/Binnenland
1451848
Binnenland

Senaat stemt in met afschaffen wet-Hillen

Den Haag - Het omstreden kabinetsvoorstel om de wet-Hillen te schrappen is ook door de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee is het plan door het hele parlement en zal de fiscale regeling vanaf 2019 worden afgebouwd.

Behalve coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU stemden dinsdag ook GroenLinks en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in met de door critici genoemde ‘aflosboete’. Eerder stemde de Tweede Kamer er al mee in.

Het kabinet wil dat het fiscale voordeel voor eigenwoningbezitters die hun hypotheek zo goed als hebben afgelost, over een periode van 30 jaar wordt afgebouwd. Dat scheelt de schatkist op den duur ruim een miljard euro per jaar.

Veel kritiek

Er ontstond de afgelopen weken echter veel kritiek op het plan. De overheid zou zich onbetrouwbaar tonen door mensen die dit voordeel juist hadden aangegrepen om hun huis af te lossen, dat nu weer af te pakken.

Ook de CDA-Senaatsfractie had in eerste instantie nog twijfels. „Onze fractie heeft met dit wetsvoorstel geworsteld”, zei Eerste Kamerlid Van Rij daarover voorafgaand aan de stemming. Hij noemt het echter ‘redelijk’ dat de regeling over een lange periode wordt afgebouwd.