Nieuws/Buitenland
1451942333
Buitenland

Frans parlement keurt wet voor omstreden ’coronapas’ goed

PARIJS - Het Franse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd die inenting tegen Covid-19 verplicht voor zorgmedewerkers en zorgt voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen in het land.

Vanaf augustus moeten mensen via een zogenoemde ’coronapas’ een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. Sinds woensdag moeten bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties al bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest.

Het wetsvoorstel leidt tot veel kritiek in Frankrijk. De afgelopen twee weekenden gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de ’gezondheidspas’ en verplichte inentingen. Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen. Zaterdag demonstreerden naar schatting 100.000 mensen tegen de voorgestelde aanscherpingen.

Ongeregeldheden

Op verschillende plaatsen in Parijs botsten demonstranten dit weekend met de politie. Bij de Champs-Élysées zette de politie traangas in. In Marseille keerden demonstranten zich tegen een cameraploeg van televisiezender BFMTV en zou een journalist geschopt zijn.

De nieuwe maatregelen blijven tot zeker 15 november van kracht. Het Franse Hooggerechtshof moet officieel nog wel instemmen met de wet.

Frankrijk heeft momenteel te maken met een vierde coronagolf als gevolg van de besmettelijke delta-variant. Begin juli werden dagelijks ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen gemeld in het land, maar dit aantal loopt de afgelopen weken geleidelijk op. Vorige week werden op een dag 22.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook het aantal ziekenhuisopnames met corona neemt toe.

De gezondheidsministervan het land benadrukt dat er maar één wapen is, namelijk vaccinatie: „Het is niet meer de tijd om te twijfelen en te aarzelen, het is tijd voor collectieve immuniteit. Dat is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en de enige manier om voor eens en altijd van het coronavirus af te komen.”

Tegen eind juli moeten 40 miljoen Fransen een eerste coronaprik hebben gekregen, dat is eerder dan de aanvankelijke datum eind augustus. Inmiddels zijn 30,8 miljoen Fransen volledig gevaccineerd, bijna de helft van de 67 miljoen inwoners.