Nieuws/Binnenland
1452011
Binnenland

NVJ: Twitter, buig niet voor Turks verzoek

,,Erdogan is not a goatfucker (geitenneuker).”

,,Erdogan is not a goatfucker (geitenneuker).”

AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dringt er bij Twitter op aan om geen gehoor te geven aan een verzoek van Turkije om bepaalde tweets te verwijderen. Het land wil dat de Twitter een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer weghaalt omdat die beledigend zou zijn voor de Turkse president Recep Erdogan.

,,Erdogan is not a goatfucker (geitenneuker).”

,,Erdogan is not a goatfucker (geitenneuker).”

De spotprent, die al in april vorig jaar werd gepubliceerd, toont de president terwijl hij onzedelijke handelingen verricht met het blauwe vogeltje dat het logo van Twitter is. Oppenheimer tekent politieke spotprenten voor onder meer NRC Handelsblad. Twitter vroeg hem maandag gehoor te geven aan een uitspraak van de Turkse rechtbank dat berichten die beledigend zijn voor Erdogan moeten worden verwijderd.

„We hopen en gaan ervan uit dat Twitter de rug recht houdt en het recht laat prevaleren boven dit verzoek van Turkije”, aldus Thomas Bruning van de journalistenvakbond. Het zou volgens hem heel slecht zijn als „dit soort regimes kunnen afdwingen dat spotprenten worden verwijderd”.

’Moeten elkaar scherp houden’

Oppenheimer kreeg ooit van een oude vriend het advies zichzelf vooral te blijven zien als moderne nar. „Dat was de enige aan het hof die de macht belachelijk kon maken, een spiegel kon voorhouden, zonder dat z’n kop eraf ging”, zegt hij. „Ik vind dat we elkaar scherp moeten houden. Zeker niet per se op een beledigende manier, maar als dat nodig is om iemand wakker te schudden dan moet dat maar.”

Op de vraag of hij zich nu even gedeisd houdt of met een nieuwe Erdogan-cartoon juist de kat op het spek wil binden, antwoordt Oppenheimer: „Geen van beide. Mijn handen jeuken om Alexander Pechtold aan te pakken en ik heb Thierry Baudet nog niet in een cartoon gefeliciteerd met zijn uitverkiezing tot politicus van het jaar. Maar als Erdogan straks weer het nieuws van de dag is, is hij misschien weer aan de beurt.”