Nieuws/Binnenland
1452327
Binnenland

Nederland helpt niet met vervolgen cartoonist

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

DEN HAAG - Mocht Turkije vragen om de vervolging of uitlevering van cartoonisten die zich op de vrijheid van meningsuiting kunnen beroepen, dan werkt Nederland daar niet aan mee. Nederland toetst zo’n verzoek aan de regels van de Nederlandse rechtsstaat, zegt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie.

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

De VVD vroeg Grapperhaus om het op te nemen voor cartoonisten als Ruben L. Oppenheimer. Die heeft te horen gekregen dat de Turkse president Erdogan aanstoot heeft genomen aan een spotprent van Oppenheimers hand. Justitie in Turkije heeft Twitter en de cartoonist zelf gevraagd de prent van Twitter te verwijderen. Oppenheimer weigert.

Geen vraag van Turkije

Turkije heeft overigens Nederland niet gevraagd om te helpen Oppenheimer aan te pakken, zei Grapperhaus. Omdat Twitter een Amerikaans bedrijf is, moet Turkije daarvoor bij de Verenigde Staten aankloppen.

Meerdere partijen willen dat het kabinet Turkije te verstaan geeft dat het pal staat voor de Nederlandse cartoonist. Grapperhaus gaat dat met zijn collega van Buitenlandse Zaken bespreken.