1452546
Binnenland

’Levensgevaarlijke terroriste’ komt weer vrij

Zo chatte Aisha over haar terreurplan

Archieffoto ter illustratie.
1 / 3

Archieffoto ter illustratie.

WANSSUM - ’We hebben een echt plan nodig’, schrijft de Limburgse moslima Aisha aan haar aanstaande. ’Een plan om binnen te komen. Zo zullen we voor eeuwig samen in het paradijs zijn’.

Archieffoto ter illustratie.
1 / 3

Archieffoto ter illustratie.

Zo sprak de inmiddels 18-jarige Aisha dit voorjaar over het plegen van een terreuraanslag. Dinsdag legde de rechter haar een jeugddetentie van negen maanden op vanwege haar plannen om naar IS-gebied af te reizen. Aisha heeft de negen maanden al uitgezeten in voorarrest. Er hangt haar nog 228 dagen celstraf boven het hoofd als ze opnieuw de fout in gaat.

De officier van justitie ziet Aisha niet alleen als jihadreizigster, maar ook als levensgevaarlijke terroriste. Aisha chatte op 2 mei ondanks een internetverbod urenlang met haar toekomstige echtgenoot in Zuid-Afrika. Daarbij rees een plan voor een aanslag met explosieven. De rechtbank oordeelde vandaag dat het plan nog te pril was om haar volgens minderjarigenstrafrecht op dit punt hard aan te pakken.

’Je mag hertrouwen’

De Limburgse praat met haar Zuid-Afrikaan over het mislukte plan om naar hem toe te komen. Dan oppert ze een andere mogelijkheid om samen te komen. Ze zegt: ’als ik een istishadi-operatie doe (een martelaarsactie, red.), dan ben ik niet doodgegaan. Ik ben martelaar geworden als Allah dat wil. Wees niet verdrietig schat.’ Van haar mag hij zelfs hertrouwen. Even later dringt Aisha aan: ’Ga iemand vragen die het weet. Wat is het beste om te bombarderen en zo. Ik denk dat ik toestemming nodig heb van een emir.’ Daarmee bedoelt ze een commandant bij IS. Ze vraagt ook nog aan haar aanstaande om na te vragen welk gebouw ze moet treffen.

De rechter vindt het chatgesprek ’schokkend en zorgwekkend’, maar weet niet zeker of Aisha het allemaal echt meende. Er was in elk geval nog geen vastomlijnd plan. Het idee van een martelaarsoperatie lijkt te ontstaan tijdens het gesprek. Daarom wordt Aisha op dit punt vrijgesproken.

Salafisme toevluchtsoord

De jonge vrouw kampt met forse identiteitsproblemen, stellen deskundigen. Ze is licht depressief en sterk beïnvloedbaar. In haar zoektocht is ze bij het salafisme uitgekomen. ’De verdachte heeft een aversie tegen Westerse autoriteiten en heeft fundamentalistische ideeën over de interpretatie van de islam’ staat in het vonnis, ’als gevolg waarvan zij de democratie afwijst. De verdachte lijkt de weg kwijt te zijn geraakt en bevond zich in een tunnel waarin zij steeds meer werd aangetrokken door extremistisch gedachtegoed.’ Dat levert een ’perfecte voedingsbodem voor het terroristisch gedachtegoed van IS’.

Ze moet in therapie en praten met een islamoloog om haar van haar radicale ideeën af te helpen.