Nieuws/Buitenland
1452668093
Buitenland

NASA schrijft afname uitstoot toe aan coronavirus

Satellietbeelden tonen de gevolgen van coronavirus in China

HOUSTON - De impact van het nieuwe coronavirus op de Chinese economie is nu ook vanuit de ruimte zichtbaar gemaakt. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op satellietbeelden te zien dat de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) boven China dramatisch is afgenomen sinds de virusuitbraak. NASA schrijft dat ’tenminste voor een deel’ toe aan de maatregelen die het land heeft genomen om het virus in bedwang te houden.

De uitstoot zou enorm zijn afgenomen omdat een deel van de fabrieken in China stil ligt. Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn alleen al in China meer dan 80.000 mensen besmet geraakt. Door het openbare leven, verkeer en dus ook fabrieken aan banden te leggen, neemt volgens Nasa de uitstoot zichtbaar af.

Volgens NASA was de afname aanvankelijk vooral zichtbaar rond Wuhan, de stad van waaruit het virus zich over de wereld verspreidde. Inmiddels neemt ook in andere delen van het land de luchtvervuiling af. Op satellietbeelden vergelijkt Nasa de eerste twee maanden van 2019 met de afgelopen twee maanden in 2020.

Lees verder onder de afbeelding

De uitstoot in Wuhan begin 2019 (bovenste rij) en begin 2020 (onderste rij).

De uitstoot in Wuhan begin 2019 (bovenste rij) en begin 2020 (onderste rij).

„Dit is voor het eerst dat we zo’n grote afname zien onder deze specifieke omstandigheden”, aldus een NASA-onderzoeker tegen Sky News. De laatste keer dat de luchtkwaliteit in China op dit niveau stond was in de zomer 2008 ten tijde van de Olympische Spelen die toen in Peking werden gehouden. Op last van de Chinese regering werd toen de industriële productie teruggebracht om de omstandigheden voor de atleten te verbeteren.

NASA merkt op dat de viering van het Chinese nieuwjaar eind januari/begin februari altijd invloed heeft op de hoeveelheid uitstoot. „Maar de afname is nu heviger en duurt langer”, aldus de onderzoeker.