Nieuws/Binnenland
1452911856
Binnenland

Dreigingsniveau bijgesteld van vier naar drie

NCTV: terreurdreiging minder groot

Den Haag - De terreurdreiging is in Nederland minder groot dan voorheen, maar het is nog altijd ’voorstelbaar’ dat er in ons land een aanslag wordt gepleegd.

Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau wordt daarom bijgesteld van vier naar drie, op een maximum van vijf. „Dat betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is”, zo meldt het dreigingsbeeld van de NCTV. „Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd.”

Dat deze verandering zich lijkt door te zetten, is reden om het dreigingsniveau terug te schroeven. De NCTV merkt bovendien op dat ’de jihadistische beweging’ steeds meer last krijgt van de aanpak van de overheid. Coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg zegt dat niet één specifieke maatregel heeft geholpen. „Het hele pakket heeft daaraan bijgedragen.”

Aanslag nog wel ’voorstelbaar’

Toch betekent de conclusie van de NCTV niet dat de veiligheidsdiensten achterover kunnen leunen. Dreigingsniveau drie houdt namelijk in dat een terreuraanslag in Nederland nog altijd ’voorstelbaar’ is. „Er bestaat in Nederland een jihadistische beweging waarbinnen zich personen bevinden die een terroristische dreiging vormen”, aldus de coördinator. Die groep bestaat in ons land uit ruim vijfhonderd personen.

Als voorbeeld wordt de aanhouding op 25 november van twee mannen uit Zoetermeer genoemd. Die mannen worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze hadden eind dit jaar een aanslag willen plegen met bomvesten en één of meer autobommen. „De diensten blijven dan ook onverminderd alert”, zegt Aalbersberg.

De NCTV wijst nadrukkelijk op berichten die jihadisten verspreiden op internet. ’Salafistische predikers’ worden zelfs bij naam genoemd. „Op dit soort pagina’s wordt verwezen naar de denkbeelden van vooraanstaande internationale jihadistische ideologen, maar ook veelvuldig naar Nederlandstalige lezingen en uitspraken van Nederlandse salafistische predikers zoals Foad el Bouch, alias Abou Hafs en Abdul-Jabbar van de Ven.” Hafs is verdachte in een groot onderzoek naar financiering van Islamitische Staat. Volgens Aalbersberg worden de namen bewust genoemd, als waarschuwing tegen ’ondemocratische berichten’.

’Alert zijn op terreurdreiging’

Dreiging komt ook van buiten ons land, zo merkt de NCTV op. Het is ’voorstelbaar’ dat Nederland een doelwit is van een in het buitenland voorbereide aanslag door IS of Al-Qaeda. „Het is dus belangrijk dat de veiligheidsdiensten onverminderd alert zijn op terroristische dreigingen.”

Bovendien waarschuwt de nationaal coördinator voor rechts-extremisme. Een aanslag vanuit die hoek is volgens de coördinator dan ook ’niet ondenkbaar’. „Rechts-extremistische groepen zijn nauwelijks georganiseerd, maar het is mogelijk dat een eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistisch geïnspireerde geweldsdaad overgaat.” Copycatgedrag is daarbij een risico. „De aanslag in Christchurch inspireerde anderen tot aanslagen, zoals die in El Paso.”

Een nieuwe ontwikkeling is dat links-extremistische actiegroepen nu aansluiting zoeken bij de strategie van klimaatactiegroepen. „Dit leidt vooral tot activistisch verzet van mensen die zeggen geen geweld te willen gebruiken, maar wel bereid zijn om de wet te overtreden.” Aalbersberg noemt als voorbeeld de activisten van Extinction Rebellion. „Als de voorman zegt dat het doel is dat er zoveel mogelijk arrestaties komen, zit je op de grens van activisme en extremisme.”