Nieuws/Binnenland
1453684103
Binnenland

Standbeeld Jip en Janneke van sokkel verdwenen uit Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Het standbeeld van Jip en Janneke is in de nacht van zondag op maandag verdwenen van de Waalkade in Zaltbommel. De gemeente denkt dat een oudejaarsvereniging achter de diefstal zit, zegt een woordvoerster.

Volgens de gemeente is het beeld netjes van de sokkel geschroefd. Er is geen schade aangericht. Om die reden wacht Zaltbommel even af „of ze weer veilig thuiskomen.” Als het te lang duurt voor het tweetal weer opduikt, gaat de gemeente alsnog aangifte doen.

Zaltbommel is de geboorteplaats van illustratrice Fiep Westendorp, die de figuurtjes van Jip en Janneke gestalte gaf. Sinds 1992 staat in de Gelderse plaats een beeld van de door Annie M.G. Schmidt verzonnen kinderen die hun hondje Takkie uitlaten. Westendorp en Schmidt hebben het beeld destijds zelf onthuld.

Het beeld verdween in 2007 ook al een keer als oudejaarsstunt. Zaltbommel kreeg het beeld toen na de jaarwisseling terug. Jip en Janneke raakten vorige maand nog in opspraak, toen een Utrechtse PvdA-politica ervoor pleitte om de boekjes uit de bibliotheek te verwijderen, omdat ze te stereotype en te rolbevestigend zouden zijn.