Nieuws/Binnenland
1453748619
Binnenland

Veel te druk in treinen; conducteurs grijpen in

GOUDA - Hoofdconducteurs hebben zaterdag twee NS-treinen tijdens de rit ’opgeheven’. Ze reden tussen Rotterdam en Amsterdam en bleken op station Gouda te vol met reizigers. Ondanks herhaalde verzoeken weigerden voldoende mensen uit te stappen.

NS bevestigt de incidenten. „Hoofdconducteurs zijn de baas op de trein. Zij zijn bevoegd om de rit te staken als de veiligheid in het geding is. In deze gevallen kon de vereiste afstand van anderhalve meter tussen reizigers niet worden gewaarborgd. Als niemand dan wil uitstappen, blijft er niets anders over dan de trein niet verder te laten rijden. Zo nodig halen we ook de politie erbij. Die kan forse boetes uitdelen als men moeilijk doet”, aldus een woordvoerder.

Volgens bestuurder Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel VVMC hebben de conducteurs meermalen omgeroepen om de trein te verlaten als de reis niet strikt noodzakelijk was. Niemand luisterde echter. Daarop moesten alle reizigers uitstappen.

„Waar deze mensen zijn gebleven weten we niet. Hopelijk zijn ze alsnog terug naar huis gegaan”, zegt een woordvoerder van de NS. „We waarschuwen iedereen nog een keer: blijf thuis als je niet voor je werk, zorg of noodsituaties met het openbaar vervoer moet. Ook met het mooie Paasweer willen we het liefst helemaal niemand voor plezier in de trein zien.”

De NS heeft het aantal treinen en ritten momenteel teruggeschroefd tot 30 procent van de normale capaciteit. „We noteerden afgelopen week slechts 7 procent van het gebruikelijke aantal reizigers. Het gaat over het algemeen goed met afstand houden. Maar dit weekend gaat het dan toch een paar keer mis, omdat mensen zo nodig ondanks alle maatregelen en adviezen eropuit willen.”

Dat kan volgens hem echt even niet. „Dat wordt ook onderschreven door de regering en het RIVM. De politie zal ook zondag en maandag streng handhaven op voldoende afstand om te voorkomen dat er te veel mensen bij elkaar zijn. Dat geldt dus ook in de trein.”

Een speciale corona-update podcast die volledig in het teken staat van het paasweekend. Telegraafverslaggevers én luisteraars steken alle mensen die eenzaam zijn door de coronacrisis een hart onder de riem. Luister ‘m hier, hieronder of via je eigen podcast app.