Nieuws/Binnenland
1453816694
Binnenland

Methode ontdekt voor hergebruik mondmaskers

Een verloskundige met een mondkapje.

Een verloskundige met een mondkapje.

UTRECHT - Onderzoekers van het RIVM hebben een methode bedacht waarmee mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.

Een verloskundige met een mondkapje.

Een verloskundige met een mondkapje.

Uit een zogeheten pilotonderzoek bleek dat zogeheten FFP2-mondmaskers tot tweemaal toe na sterilisatie met waterstofperoxide nog voldoende hun vorm hadden behouden en in staat waren deeltjes tegen te houden. De onderzoekers spreken van een „acceptabele kwaliteit” van de kapjes na het proces.

Mondmaskers, belangrijk bij de behandeling van mensen met het coronavirus, zijn schaars. Dit komt door verhoogd gebruik in de zorg, een verminderde productie in China en een grote vraag onder de bevolking.

’Nuttige ontdekking’

Hoewel dit de resultaten zijn van oriënterende testen en er slechts voorlopige conclusies worden getrokken, reageert het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM positief. „Het OMT ziet het nut van deze toepassing indien er dringende tekorten ontstaan.”

In de nieuwste podcast met al het corona-nieuws op een rij doet een huisarts uit Voorschoten een indringende oproep aan iedereen met een voorraad mondmaskers thuis. Luister hier of hieronder.

Gevangenen gaan mondkapjes naaien

Nederlandse gedetineerden volgen het voorbeeld van hun Belgische collega’s en gaan mondkapjes maken. Ze beginnen donderdag al, om de grote tekorten wat te lenigen, laat verantwoordelijk minister Sander Dekker weten.

De ongeveer honderd gedetineerden naaien simpele mondkapjes van katoen. Die beschermen niet voldoende voor gebruik in ziekenhuizen maar kunnen volgens een woordvoerster wel in „andere maatschappelijke sectoren” worden gebruikt.

De mondkapjes worden gemaakt in Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel. Alle beschikbare naaimachines worden ingezet, aldus Dekker. Hij hoopt op 50.000 exemplaren per week.

Gedetineerden mogen voorlopig niet met verlof of bezoek ontvangen om te voorkomen dat het virus in de gevangenissen om zich heen grijpt.