1454202
Binnenland

Grapperhaus noemt ’exposen’ vrouwen stuitend

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

DEN HAAG - Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is „geschokt” door de berichtgeving over het zogeheten ’exposen’ van vrouwen en meisjes in bijvoorbeeld appgroepen van Telegram.

Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus

„Het gaat om een inbreuk op de integriteit van het lichaam en van de persoonlijke leefwereld. Ik vind dat stuitend”, aldus de minister. Hij antwoordde op vragen van GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Foto’s worden gedeeld

De NOS berichtte over vrouwen, vaak van Marokkaanse en Turkse afkomst, die door mannen aan de schandpaal worden genageld in de appgroepen. Daar worden foto’s gedeeld van de vrouwen en meisjes met persoonlijke informatie waaronder telefoonnummers. Dat kan al gebeuren als een meisje een jongen heeft afgewezen of als ze naar de mening van de mannen te uitdagend is gekleed.

Grapperhaus wijst erop dat het bij het exposen om strafbare feiten gaat. Hij wil meer doen voor de slachtoffers, maar zegt ook dat er „mogelijkerwijs een structureel daderschap is bij een bepaald soort mannen of jongens waar we ook mee aan de gang zullen moeten.”