Nieuws/Binnenland
1454505
Binnenland

Rood licht voor kerstlampjes

ALKMAAR - Uitgerekend de straat waar de lichtjes het hele jaar branden, is uitgesloten van kerstverlichting. De rosse buurt van Alkmaar krijgt geen vergunning voor kerstverlichting van de burgemeester. Hij vindt dat ongepast.

De hele binnenstad van Alkmaar is voorzien van feestverlichting. Op een straatje na, prostitutiesteeg de Achterdam. Daar moeten prostituees en klanten het doen met de gebruikelijke rode lichten. Want, de raamverhuurders in de straat zijn uitgesloten door de gemeente. „Kinderachtig”, zegt Frans Snel die enkele ramen uitbaat. Hij foetert flink op gemeente en burgemeester. En heeft uit protest zelf kerstlampjes aan zijn gevel gehangen.

De grootste verhuurder van peeskamers, Kees van Ojen, stelt zich iets terughoudender op. Maar merkwaardig vindt hij het wel. „We hebben jaren geleden in de clinch gelegen met de gemeente, maar we dachten dat het nou juist weer beter ging.”

Morele gronden

Reden van het ontbreken van de kerstlampjes is simpel, volgens de gemeente. „Er is voor deze straat geen vergunning aangevraagd”, staat in een schriftelijk statement van burgemeester Piet Bruinooge. Maar als dat wel was gedaan, was de vergunning geweigerd, staat er ook. „Wij zijn van oordeel dat de Achterdam, gelet op de activiteiten die daar plaatsvinden, niet in aanmerking komt voor feest- of sfeerverlichting”, staat in de verklaring.

Een weigering op morele gronden dus. De oorsprong van die mening moet worden gezocht in de strijd die burgemeester Bruinooge voerde tegen misstanden op de Achterdam. Hij beweerde jaren geleden dat een groot deel van de sekswerkers tegen hun wil achter de ramen zaten. En dat een deel van de panden met crimineel geld was gekocht.

Geen tijd

Vooral ondernemer Van Ojen en zijn schoonvader Koos Nool moesten het ontgelden. De burgemeester trok de vergunning van enkele panden in. „Maar dat verlies hebben we genomen en we waren juist weer in gesprek met de gemeente”, zegt Van Ojen. De kwestie van de kerstlampjes is ook niet nieuw, die duurt volgens Van Ojen al minstens zes jaar. Dat het nu in het nieuws komt, komt door vragen van de lokale VVD-fractie. „Maar ik ben wel blij dat er nu eens aandacht aan wordt besteed.”

De vrouwen achter de ramen hebben niet zo’n mening over de feestverlichting. In gebrekkig Engels zegt een van hen het leuk te vinden, feestverlichting. Maar nog geen tijd te hebben gehad om de lampjes in de rest van de stad te bekijken. Bezoekers in de straat kijken snel de andere kant op als ze alleen al vermoeden aangesproken te worden.

Transparant

Raamverhuurder Van Ojen snapt de sneer over de ongepaste activiteiten op de Achterdam van de gemeente niet. Alles wat er gebeurt kan volgens hem het daglicht verdragen. „Wij zijn altijd open en transparant. Iedereen die hier werkt voldoet aan alle eisen. Geldig paspoort, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ziektekosten, belastingafdracht, noem het maar op. Want een foutje en ik hang”, beseft hij.

VVD-fractievoorzitter John van Rhee die de vragen stelde aan de gemeente, denkt het zijne van de beslissing van de gemeente. „Een vergunning weigeren omdat je de activiteit niet aanstaat, dat kan helemaal niet. Dit is onlosmakelijk verbonden met het verleden. Het is gewoon een persoonlijke kruistocht van de burgemeester.”