Nieuws/Buitenland
1454526634
Buitenland

Tientallen doden door noodweer in Filipijnen

MANILLA - In de Filipijnen zijn zeker 45 mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen na doortocht van de tropische storm Nalgae zaterdag.

Eerder spraken de autoriteiten van 72 doden, maar dat aantal is bijgesteld omdat sommige slachtoffers dubbel geteld waren.

Nalgae trof Luzon, het hoofdeiland van de Filipijnen, met windsnelheden tot 95 km kilometer per uur. Volgens de civiele bescherming van het land worden nog minstens 15 mensen vermist en zijn er 31 gewonden.

Ramptoestand

Volgens Filipijnse media is in het zuiden van het land de ramptoestand afgekondigd vanwege de overstromingen. De regering zou daarmee geld vrijmaken voor de hulpverlening.

Nalgae zou later ook de hoofdstad Manilla kunnen raken, waarschuwt de Filipijnse Meteorologische Dienst. Daar staan 5000 teams van een paar reddingswerkers klaar om hulp te bieden.

Bewoners die in of nabij het pad van de storm wonen, worden verzocht thuis te blijven. Meer dan 7000 mensen werden geëvacueerd voordat de storm toesloeg.

Veel tyfoons en stormen

Elk jaar treffen gemiddeld 20 tyfoons en stormen de eilandengroep in Zuidoost-Azië, met vaak dodelijke slachtoffers en verloren vee als gevolg. Ook de materiële schade aan boerderijen, huizen, wegen en bruggen is vaak aanzienlijk.

Naarmate de planeet opwarmt, worden stormen en tyfoons krachtiger, waarschuwen wetenschappers.