Nieuws/Binnenland
1454748
Binnenland

Handen tekort voor inname vuurwerk

Den Haag - De politie komt handen tekort om al het opgespoorde, illegale vuurwerk in beslag te nemen. Dat stelt CDA-Kamerlid Chris van Dam te hebben vernomen bij gesprekken met agenten en de politicus eist daarom actie. Politiebond ACP onderstreept zijn verhaal volledig.

Kamerlid Van Dam kreeg tijdens een werkbezoek aan de politie vorige week te horen dat er knap online speurwerk was verricht door agenten. Daardoor waren er honderden online aanbieders en afnemers van illegaal vuurwerk getraceerd. Een groot succes. Er was echter een probleem, zo werd er volgens Van Dam door de agenten verteld: er zouden niet genoeg mensen zijn om bij alle bijbehorende adressen langs te gaan voor de jaarwisseling.

Van Dam weet hoe gevaarlijk illegaal vuurwerk is en vindt het onacceptabel als niet alle aanwijzingen worden uitgezocht. Hij vraagt het kabinet deze week in debat of andere veiligheidsdiensten, zoals bijvoorbeeld de marechaussee, de politie tijdelijk zouden kunnen helpen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP zegt de signalen over capaciteitsgebrek volledig te herkennen. „Het is heel simpel. Zodra er op het internet wordt gerechercheerd komt er ongelooflijk veel informatie over adressen en verdachten. Deze hoeveelheid is aanzienlijk groter dan de beschikbare menskracht bij de politie.”

Nadat het Kamerlid - lid van dezelfde partij als verantwoordelijk minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) - ook bij deze krant aan de bel trok en De Telegraaf er vragen over stelde aan de politie, ging men daar een dag lang in beraad. Daarna stelde de woordvoerder van de politie dat alle 2000 verdachte adressen bezocht zullen worden door agenten en dat dit altijd al het plan was. Al geeft de woordvoerder toe dat het logistiek een grote operatie zal worden.

In het veiligheidsdebat morgen stelt Kamerlid Van Dam eveneens voor om mensen die gepakt worden met illegaal vuurwerk veel harder aan te pakken. Ook degenen die voor het eerst gesnapt worden. Nu krijgen zij een taakstraf, maar dat is volgens het CDA niet voldoende. „Mensen die worden opgepakt met zwaar illegaal vuurwerk moeten vast worden gehouden tot na de jaarwisseling en dan direct voor de rechter worden gebracht. Dit vuurwerk heeft de zwaarte van handgranaten en zo moet het ook strafrechtelijk aangepakt worden.”