Nieuws/Binnenland
1454794
Binnenland

’Aanslagpleger’ Joods restaurant: ’Dit was pas de eerste stap’

Saleh A. (op rechtbanktekening) sloeg op 7 december de ruit van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam aan diggelen.

Saleh A. (op rechtbanktekening) sloeg op 7 december de ruit van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam aan diggelen.

AMSTERDAM - UPDATE - De 29-jarige man die op 7 december met een knuppel de ruiten insloeg van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, biedt volgens zijn advocaat zijn excuses aan. Saleh A., die woensdag zelf bij de behandeling in de rechtbank aanwezig is, richt zijn ’sorry’ aan restauranteigenaar Daniël Baron en het Nederlandse volk. De zaak wordt aangehouden en zal dus pas over maanden voortgezet worden.

Saleh A. (op rechtbanktekening) sloeg op 7 december de ruit van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam aan diggelen.

Saleh A. (op rechtbanktekening) sloeg op 7 december de ruit van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam aan diggelen.

A. verantwoordt zich woensdag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie wil hem vervolgen voor vernieling en inbraak. De verdachte nam ook een Israëlische vlag mee uit het eethuis.

Tijdens de behandeling wordt duidelijk dat de reclassering zich zorgen maakt om de verdachte. Saleh A. zei dat hij als een vulkaan is die op uitbarsten staat. Daarmee doelde hij op opgekropt verdriet en woede, zo verklaart hij woensdag. Of hij bereid was geweld te gebruiken? „Nee, ik wil een wereld in vrede.”

’Idiote Trump’

„Ik kom hier naar Nederland om papieren te krijgen en terug te keren”, zegt hij tegen de rechtbank. „Maar die idiote Trump heeft mij zo boos gemaakt.” Hij doelt ongetwijfeld op het besluit van de Amerikaanse president om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Tijdens de zitting spreekt A. meermaals over ’de Palestijnse zaak’ en dat daar meer aandacht voor moet komen. Hij spreekt veelvuldig door de vertalingen van zijn tolk heen en toonde een blauwe Koran, die hij uit zijn zak tevoorschijn haalde.

’Eerste stap’

Tegen de reclassering zei Saleh A. dat zijn daden in het Joodse restaurant „de eerste stap” was. Op de vraag wat de tweede stap zou zijn, antwoordde hij: „Dat vertel ik later. Dat hoeft niemand te weten.”

A. ziet sinds enkele maanden een psycholoog, schijnbaar op aandringen van de gemeente. Wat daaraan vooraf is voorgevallen, is niet bekend. „Maar ik ben niet gek”, vindt A. Toch wil de reclassering graag dat zij nader onderzoek doen omdat er vermoedens bestaan dat hij paranoïde is, of last heeft van psychoses en waanbeelden. Niet nodig, aldus de verdachte, die tegelijkertijd belooft dat hij „alles doet” wat de Nederlandse overheid hem vraagt.

Zaak aangehouden

Ook de rechtbank is van mening dat meer onderzoek naar A. nodig is om zijn daad te kunnen beoordelen. Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie gaat Saleh A. onderzoeken. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden - wanneer die wordt voortgezet is onbekend.

Onze verslaggever @SaskiaBelleman was bij de zaak aanwezig. Haar tweets lees je hieronder terug.

Twee dagen na de aanval werd A., een 29-jarige asielzoeker, met een dagvaarding naar huis gestuurd. Over zijn motief is nog veel onduidelijkheid, maar volgens zijn advocaat Willem van Vliet is er geen sprake van antisemitisme: „Hij wilde aandacht vragen voor de huidige situatie in Palestina”, zei de raadsman eerder tegen lokale media.

De eigenaar van het restaurant vindt de aanklacht van inbraak en vernieling niet zwaar genoeg, vanwege ’politieke motieven’, aldus Daniël Baron.

Daniël Baron, eigenaar van het Joodse restaurant HaCarmel.

Daniël Baron, eigenaar van het Joodse restaurant HaCarmel.

„Het lijkt te gaan om een getrainde terrorist, die bereid is om zijn leven te geven, maar hij wordt vervolgd voor vernieling. Juist in zo’n geval verwacht je harder ingrijpen”, aldus Baron in een eerder gesprek met De Telegraaf.

Barons advocaat Herman Loonstein noemde de verdachte zelfs „een keiharde terrorist.” Omdat Loonstein informatie uit het strafdossier heeft gedeeld via Twitter, diende de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee afgelopen donderdag een klacht tegen hem in bij de Orde van Advocaten.

Volgens advocaat Van Vliet is zijn cliënt geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië. Hij zou daar hebben gevochten in de Syrische burgeroorlog.

’OM doet alsof het een verwarde man is’

Dat Saleh A. ondanks zijn uitspraken nog vrij rondloopt verrast PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. „De minister moet een aanwijzing geven en Saleh A. voor terrorisme vervolgen en nu in voorarrest te plaatsen zodat de straten van Nederland veilig zijn”, vindt de parlementariër. In zijn ogen faalt het Openbaar Ministerie, de minister en de rechtspraak. „Op basis van zijn uitspraken is het duidelijk dat het hier gaat om een moslimterrorist, terwijl het OM doet alsof het een verwarde man was.”

VVD-Kamerlid Foort van Oosten wijst op het feit dat de zaak onder de rechter is: „Hoezeer ik ook snap dat mensen zich zorgen maken over de uitlatingen van deze man, het past mij niet daar nu positie in te kiezen.” PvdA-Kamerlid Attje Kuijken zit er ook zo in: „Het ligt onder de rechter. Als er een acuut gevaar is dan kan de officier van Justitie vragen om gedwongen opname. Ik ga ervan uit dat ze dat doen als het nodig is.”