Nieuws/Binnenland
1454871151
Binnenland

Festim Lato was president van Chameria

’Albanese politicus omgekomen in Nederland’

Bij zijn huis wapperen de Nederlandse driekleur, de Amerikaanse vlag en de vlag van Chameria.

Bij zijn huis wapperen de Nederlandse driekleur, de Amerikaanse vlag en de vlag van Chameria.

Nigtevecht - Festim Lato, een Albanese politicus van een regio op de grens tussen Griekenland en Albanië die streeft naar onafhankelijkheid maar niet wordt erkend, is omgekomen in Nederland. Dat melden meerdere bekenden en getrouwen van Lato.

Bij zijn huis wapperen de Nederlandse driekleur, de Amerikaanse vlag en de vlag van Chameria.

Bij zijn huis wapperen de Nederlandse driekleur, de Amerikaanse vlag en de vlag van Chameria.

Lato verbleef de afgelopen jaren in een afgelegen huis in Afferden, in de regio Maas en Waal. Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de Verenigde Staten en Chameria, een regio op de grens van het zuiden van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid. Lato was zelfverklaard president van deze regio.

In die hoedanigheid had Lato regelmatig publieke optredens bij het Europees Parlement in Brussel en leidde hij demonstraties die vooral draaiden om de onafhankelijkheid van de het republiekje, dat overigens door geen enkel land wordt erkend. Lato was behalve de hoogste functionaris van Chameria ook nog coach van het voetbalteam van Chameria.

Tips? Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: klik hier of zet +31613650952 in uw telefoon. U kunt ook mailen naar tipmanager@telegraaf.nl.

Moordpartijen

Het volk van de Chams komt uit een grensgebied tussen Griekenland en Albanië. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze hardhandig weggejaagd uit Griekenland omdat ze zouden hebben gecollaboreerd met de nazi’s. Volgens de Chams werden 2900 mensen vermoord; genocide, zo heet het in Albanië, al wordt die term nergens anders gehonoreerd. „We moesten allemaal - mannen, vrouwen, meisjes, jongens – verzamelen op een plein”, vertelde een vrouw later die destijds 12 jaar was tegen de Huffington Post. „Ze doodden sommige mannen met messen. De jongens werden vastgebonden, hun oren afgesneden, sommigen hun ogen uitgestoken. Ze werden levend gevild. Vrouwen en meisjes werden verkracht en vermoord.”

Ook in periodes daarvoor waren er moordpartijen. De Huffington Post noemde het volk dan ook ’de Rohingya van Europa’.

’Hinderlaag’

Lato woonde al jarenlang in Nederland en was ondernemer. Hij zou een leger aan schuldeisers achter zich aan hebben gehad, schrijft Omroep Gelderland. Hij had schulden bij bedrijven en particulieren in ons land. Het zou gaan om miljoenen euro’s.

Behalve zijn werk voor de onafhankelijkheidsbeweging van Chameria, had Lato een aantal schimmige bezigheden, vertelt diplomaat Jeroen Zandberg. Hij werkt voor de Organisatie van Niet-Vertegenwoordigde Naties en Volkeren (UNPO), die niet-erkende landen vanuit Den Haag helpt, en adviseerde Lato over zijn onafhankelijkheidswerk. „Hij bracht veel geld contant de grens met Albanië over”, reageert Zandberg tegenover De Gelderlander. „Hij deed zaken met ondernemers die geen btw betalen. Daardoor sloot hij een aantal schimmige deals.”

Een medestander van Latos heeft inmiddels verklaard dat hij een telefoontje kreeg van niet-Albanezen die hem in een hinderlaag hebben gelokt. Zijn dood moet wel met de strijd van de Chams te maken hebben, zegt de getrouw. Ook Angelo Aliu, die doorgaat voor premier van Chameria, spreekt op Facebook van ’een politiek gemotiveerde moord’. „Festim Lato is een held van de republiek Chameria!”

Vermissingsmelding

Lato was afgelopen week als vermist opgegeven door familie. Omroep Gelderland schreef dat zijn lichaam zaterdagmiddag in de berm langs de Nieuwe Ubbergseweg in Nijmegen werd gevonden, maar de politie laat weten dat het in Nijmegen vermoedelijk om een Poolse man gaat.

Tegelijkertijd wordt de vondst van een lichaam elders, in het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Nigtevecht, in verband gebracht met Lato. Het gaat volgens de politie zeer vermoedelijk om ’een 43-jarige man uit Albanië’ die ’al enige tijd vermist was’.