Nieuws/Binnenland
1456145812
Binnenland

Boete voor brandarisvrouw Terschelling wegens smaad

LEEUWARDEN - Jaren was ze het uithangbord van de Brandaris op Terschelling. Nautisch verkeersleidster Nicolette van Berkel (39) leidde er veel hoge bezoekers en media rond. Totdat er ruzie kwam en de vuurtorenwachtster de koers volledig uit oog verloor. Velen kregen het op Twitter te verduren. Vanochtend veroordeelde de rechter in Leeuwarden haar vanwege smaad tot 200 euro boete.

Zo vurig als de veelbesproken vuurtorenwachtster in 2018 en 2019 op sociale media tekeer ging over haar collega’s en eilandgenoten, zo stil bleef het in de zittingszaal van de politierechter in Leeuwarden. Van Berkel was zelfs helemaal niet komen opdagen bij de strafzaak waarin ze zich moest verantwoorden voor vijf gevallen van smaad die het Openbaar Ministerie haar ten laste legde. Bovendien lagen er negen verzoeken om schadevergoeding, vooral afkomstig van collega’s op de toren. „Mijn cliënt kan het psychisch niet aan om hier te zijn”, zo verklaarde haar advocaat Tjalling van der Goot de absentie van de hoofdrolspeelster in het slepende Brandaris-drama.

Deze bekende strafpleiter wist een groot deel van de aantijgingen van tafel te krijgen. Zo volgde politierechter mr. T. Wolters zijn pleidooi dat Van Berkel niet verantwoordelijkheid kan worden gehouden voor beweringen over haar chef en directe collega’s die in het tv-programma Een Vandaag zijn gedaan. Ook haalde de advocaat zijn gelijk over dat er veel onduidelijkheid was over de data van aangiften van smaad bij de politie.

Over de scheef

In twee gevallen is de vuurtorenwachtster volgens de rechter wel over de scheef gegaan. Zo beschuldigde ze haar grootste criticaster Jan ongefundeerd van stalking. Bovendien beschuldigde ze een horeca-onderneemster zonder enige grond van diefstal in een vorige werkkring. Voor het laatste smaadschrift kreeg de verdachte een boete van 200 euro opgelegd. De rechter zag niets in een voorwaardelijke werkstraf, waarvoor officier Sus Broekstra had gepleit: „Straks komt er iemand op het idee haar uit de tent te lokken”, zo voorzag de rechter nieuwe ellende.

De verbazing over de twitteroorlog tussen volwassen mensen die Terschelling ruim twee jaar lang in zijn greep hield, was vanochtend bij tijd en wijlen van de gezichten van de rechter en de officier af te lezen. De laatste, mr. Broekstra, sprak zelfs van ’twitterdrek’. „Buitengewoon verdrietig dat op zo’n prachtig eiland de mensen zo tegenover elkaar staan. De Brandaris zou een stralend middelpunt moeten zijn, maar de rel daar veroorzaakt nu veel narigheid”, zo klonk het namens het Openbaar Ministerie.

Malheur

Rechter Wolters merkte op dat ’de zaak volledig uit de hand is gelopen, mede omdat veel mensen zich op Twitter met de kwestie bemoeiden die er helemaal niets mee te maken hadden.” Zowel de rechter als het OM probeerden weg te blijven bij de aanleiding van alle malheur: de arbeidsrel rond voormalig Brandaris-boegbeeld Van Berkel. „Over dat arbeidsgeschil gaat deze zaak niet. Wij kijken vandaag alleen over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden”, zo hield Wolters de talrijke belangstellenden voor die vanaf het Waddeneiland naar de zitting in de Friese hoofdstad waren gekomen.

Van Berkel beweerde al in 2016 het slachtoffer te zijn van pesterijen door collega’s. Deze zouden jaloers zijn op haar rol als ambassadrice van de Brandaris waarbij de veel mediaoptredens verzorgde en zelfs een op de voorkant van een folder prijkte. Toen ze daarop door haar cheffin ziek werd gemeld, kwam de verkeersleidster met beschuldigingen over seksuele intimidatie. Ettelijke interne onderzoeken binnen Rijkswaterstaat later, zit Van Berkel volgens haar raadsman nog altijd in de ziektewet: „Fomeel juridisch is er nog sprake van een arbeidsovereenkomst”, aldus Van der Goot.

Eilander Jan, een voormalig huisschilder op Terschelling met veel vrienden op de Brandaris, moest zich ook verantwoorden voor smaad. Hij had Van Berkel en haar vader in een kleine tienduizend tweets zwart gemaakt op Twitter, zo betoogde de officier. Hij kreeg een boete 500 euro. Ook moet hij de vuurtorenwachtster een schadevergoeding betalen van 570 euro. „Had ik alles tevoren geweten, was ik er nooit aan begonnen”, zo verzuchtte de veroordeelde na afloop.

Bekijk ook:

Vamp of ramp