Nieuws/Binnenland

FVD reageert na ophef over ontmoeting Baudet met racist

Door onze parlementaire redactie

Thierry Baudet.

Thierry Baudet.

ANP

Den Haag - Forum voor Democratie neemt nadrukkelijk afstand van de bewering dat er geflirt wordt met racisten. De partij heeft een verklaring uitgedaan naar aanleiding van een artikel van website De Correspondent. Daarin staat dat partijleider Thierry Baudet gesignaleerd is met Jared Taylor, een Amerikaan met uitgesproken nationalistische en racistische denkbeelden.

Thierry Baudet.

Thierry Baudet.

ANP

Tegen weblog GeenStijl verklaart de partij dat Baudet racistische en antisemitische denkbeelden ’verre van zich’ werpt. „FVD staat voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn; en niet sociale klasse, huidskleur, ras, geslacht of seksuele geaardheid.”

FVD erkent dat het zich heeft verdiept in de extreemrechtse Alt-Right beweging, waar Taylor als uithangbord van wordt gezien. De Amerikaan heeft het geregeld over het ’blanke ras’, dat met uitsterven bedreigd zou worden.

Taylor is in oktober vijf uur met Baudet gesignaleerd, meldt de Correspondent, die een ’jarenlang patroon’ ziet in het gedrag van de FVD-leider. Maar volgens FVD mag uit de ontmoeting niet geconcludeerd worden dat Baudet of Forum het eens zijn met de beweringen van de Amerikaan.

„Wij spreken dagelijks tientallen mensen, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn”, aldus de verklaring van Forum. „Als politieke partij vinden we het belangrijk ons grondig te informeren en allerlei visies tot ons te nemen. Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream.”

Baudet reageert niet op een verzoek om commentaar.

Lees meer over