Nieuws/Binnenland

’Kerstmarkt in grotten Valkenburg levensgevaarlijk’

Persbureau Meter

VALKENBURG - De kerstmarkt in de grotten bij Valkenburg is levensgevaarlijk, zo stellen twee experts. Bij brand zouden er ’veel slachtoffers vallen’, zo zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid, tegen EenVandaag.

Persbureau Meter

„Het zijn hele smalle, lage grotten. Bij brand krijg je rook en rook zorgt ervoor dat mensen heel snel bedwelmd raken omdat ze niet tijdig kunnen vluchten vanwege te lange gangen”, aldus Helsloot.

Brandveiligheidsexpert Fred Vos deelt zijn zorgen. „Dit is hét scenario om grote hoeveelheden mensen in gevaar te brengen.”

Rattenval

De brandweer heeft eerder al gewaarschuwd voor gevaar, maar dat advies werd genegeerd door het gemeentebestuur, zo schrijft EenVandaag. In het brandweeradvies staat bijvoorbeeld dat er maximaal 866 personen tegelijkertijd in de grotten mogen zijn, terwijl de gemeente het aantal van 1035 hanteert.

Ook zou de ontruimingstijd worden overschreden, en de vluchtroute is te smal, zo stellen de experts. „Het is heel cynisch gezegd een rattenval”, aldus oud-brandweercommandant Vos.

Centrum van kerst

Valkenburg is sowieso dé kerststad van Nederland. Het oude Limburgse stadje heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kerst-trekpleister van formaat, met bezoekers uit binnen- en buitenland. Deze week ontvangt de plaats in Madrid de prijs „Europese Kerststad 2017” voor kleinere steden.

Lees meer over