Nieuws/Buitenland
1457244
Buitenland

Ook Nederland zou doelwit zijn geweest

’Rusland oefende aanval op Westen’

Rusland zou ook hebben getraind op luchtaanvallen tegen Nederlandse doelen.

Rusland zou ook hebben getraind op luchtaanvallen tegen Nederlandse doelen.

AMSTERDAM - De Russische strijdkrachten hebben tijdens de militaire oefening Zapad 2017 eerder dit jaar getraind op een aanval op het Westen. Bij de gesimuleerde aanval werden onder meer de Baltische staten bezet en werden luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in onder meer Duitsland en mogelijk ook Nederland.

Rusland zou ook hebben getraind op luchtaanvallen tegen Nederlandse doelen.

Rusland zou ook hebben getraind op luchtaanvallen tegen Nederlandse doelen.

Dat schrijft de Duitse krant Bild op gezag van twee bronnen bij een ’Westerse inlichtingendienst’. Volgens Rusland was de oefening gericht op terreurbestrijding.

Het scenario van de militaire oefening zou in werking treden als het Kremlin zich bedreigd zou voelen, bijvoorbeeld door een escalatie in Oekraïne. De operatie bestond uit zeker drie onderdelen:

  • Een bezetting van Estland, Letland en Litouwen, die erop gericht zou zijn om een versterking van NAVO-troepen daar tegen te gaan, in combinatie met een aanval op het Zweedse Gotland.
  • Lucht- en raketaanvallen op onder meer Nederlandse, Duitse en Poolse havens en vliegvelden, die eveneens bedoeld waren om het sturen van versterkingen naar de Baltische staten te bemoeilijken.
  • Een aanval op het uiterste noorden van Finland en Noorwegen, en op Spitsbergen, als voorwaartse verdediging tegen luchtaanvallen van de NAVO en mogelijk ook om de Barentszzee.

Samen met Zapad 2017 werden er in het zuidwesten van Rusland oefeningen gehouden, die vermoedelijk gericht waren op het stoppen van een tegenaanval door de NAVO, in reactie op een bezetting van de Baltische staten.

Leugens

Tijdens Zapad 2017 was al duidelijk dat de oefening een stuk groter was dan Rusland deed voorkomen. Formeel deden slechts 12.700 troepen mee aan de oefening, maar dat getal leek vooral te zijn gebruikt om te voorkomen dat het Westen waarnemers zou sturen. Volgens de internationale afspraken zijn waarnemers toegestaan bij een oefening waaraan meer dan 13.000 militairen meedoen. Het werkelijke aantal militairen dat deelnam, was vermoedelijk meer dan 100.000, aangevuld met enkele duizenden reservisten en eenheden van de inlichtingendienst FSB, schrijft Bild.

Het doel van de operatie zou een snelle overwinning zijn, die het Kremlin een sterke onderhandelingspositie zou geven. Als de aanvallen vast zouden lopen of als de NAVO een grote tegenaanval zou openen, zou Rusland niet terugschrikken om te dreigen met de inzet van (tactische) kernwapens.