Nieuws/Binnenland
1457469
Binnenland

Amsterdam legt afsteken vuurwerk nog verder aan banden

Amsterdam - Amsterdam gaat volgend jaar het afsteken van vuurwerk door particulieren nog verder aan banden leggen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het plan van de Partij voor de Dieren om zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones in te richten tijdens de jaarwisseling van 2018/2019.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Amsterdam regelde in Den Haag, waar hij ook burgemeester was, al vuurwerkvrije zones. Hij pleitte in de hoofdstad juist voor een pas op de plaats met het verder verbieden van consumentenvuurwerk, omdat hij graag met andere steden wil optrekken.

De Partij voor de Dieren pleitte voor een ‘professionele vuurwerkshow van formaat met zo milieuvriendelijk mogelijk vuurwerk’”, aldus fractievoorzitter Johnas van Lammeren. ,,Wat de Partij voor de Dieren betreft staat de viering van jaarwisseling met consumentenvuurwerk niet in verhouding tot de vele gewonden, schade en overlast.”

Burgemeester Van Aartsen was niet per direct laaiend enthousiast over de plannen en vertelde in een ‘dilemma’ te zitten. Hij wil stap voor stap te werk gaan en niet direct een totaalverbod in de gehele stad. “Ik ben wel een groot voorstander van vuurwerkvrije zones”, zei Van Aartsen.

Alleen de VVD verzette zich tegen de plannen van de Partij voor de Dieren, maar een ruime meerderheid nam de plannen van Van Lammeren aan. Van Aartsen heeft de raad toegezegd dit jaar in kaart te brengen wat de schade voor de gemeente is die wordt veroorzaakt door particulier vuurwerk.