Nieuws/Buitenland
1457669688
Buitenland

Politie grijpt harder in tegen Canadese truckers: noodtoestand om protest tegen coronamaatregelen

Ook in het Canadese Toronto lopen de gemoederen hoog op.

Ook in het Canadese Toronto lopen de gemoederen hoog op.

OTTAWA - Het door protesterende truckers belegerde Ottawa heeft de noodtoestand uitgeroepen. In de binnenstad wordt na tien dagen nog altijd gedemonstreerd tegen coronamaatregelen. De burgemeester van de stad heeft het over „de meest serieuze crisis die onze stad ooit heeft gehad.” De politie gaat harder ingrijpen, en blokkeert brandstof en andere middelen die voor demonstranten bedoeld zijn.

Ook in het Canadese Toronto lopen de gemoederen hoog op.

Ook in het Canadese Toronto lopen de gemoederen hoog op.

Volgens burgemeester Jim Watson is de noodtoestand noodzakelijk vanwege „de ernstige bedreiging van veiligheid van de bewoners door de demonstraties.” Hij waarschuwt dat er een snel einde moet komen aan de huidige situatie. „Er gaan doden vallen, of gewonden door het onverantwoorde gedrag van sommigen van die mensen.”

Door de noodtoestand uit te roepen kunnen er nu sneller extra middelen naar de politie, en dat is nodig ook, zegt de burgemeester. „We moeten veel sneller handelen om orde op straat te herstellen.” De politie klaagde eerder dat ze niet genoeg mensen hebben om de demonstratie onder controle te krijgen.

Overlast intimidatie

Inwoners van Ottawa klagen over overlast van de demonstranten. Er zijn meldingen van geluidsoverlast en intimidatie. Delen van de stad zijn onbereikbaar door de vrachtwagens die wegen blokkeren. Een petitie die de politie opriep harder in te grijpen werd 45 duizend keer ondertekend.

In de loop van de zondagmiddag lokale tijd maakte de politie van Ottawa bekend dat ze sneller boetes uit gaan delen. Mensen die materiaal naar de demonstranten proberen te brengen, zoals brandstof, kunnen gearresteerd worden, zo waarschuwt de politie.

Benzine en gas wordt gebruikt voor kachels, en om de motoren van de vrachtwagens draaiende te houden, waardoor de verwarming aan kan. De thermometer tikt deze dagen geregeld de –10 aan in Ottawa. Demonstranten zeiden meteen door te gaan met de levering van brandstof, en de politie te zullen omzeilen.

Sluipschutters

De politie haalde ook brandstofvoorraden weg uit het kamp van de demonstranten. Volgens de Canadese televisie stonden er op dat moment sluipschutters op het dak van naastgelegen gebouwen. Demonstranten reageerden boos op de politieactie.

Arrestaties

Zondagavond waren zeven demonstranten gearresteerd, en honderd boetes uitgeschreven. Ook zijn voertuigen in beslag genomen, en lopen er zestig verschillende onderzoeken, onder meer naar gevallen van diefstal, vernieling, en haatmisdrijven.

De demonstratie groeide voort uit „het vrijheidskonvooi” van Canadese truckers die boos waren over de vaccinatieplicht voor internationale ritten. Maar het werd al snel een breder protest tegen alle coronamaatregelen, en de regering van premier Trudeau. De demonstranten zeggen niet weg te gaan totdat de coronamaatregelen worden afgeschaft.

Luister de podcast Het Land van Wierd Duk over het truckerprotest hier, of via alle bekende podcastkanalen zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop