Nieuws/Binnenland
1457872
Binnenland

Hoogleraar: Verbod houdt outlaw motorclub nog niet tegen

’Bandidos kan gewoon verder onder andere naam’

GRONINGEN - Het verbod op motorclub Bandidos houdt die zogenoemde outlaw motorcycle gang (OMG) of andere criminele motorbendes nog niet tegen. Bandidos mag nu niet meer onder die naam opereren, maar als ze zichzelf een nieuwe naam geeft, kan ze gewoon doorgaan met wat ze deed. Alleen een nieuwe wet kan daar verandering in brengen. Die wet is in de maak en wordt eind 2018 verwacht.

Zo reageert Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV), op de beslissing die de rechtbank in Utrecht woensdag heeft genomen. „Voor alle duidelijkheid: het verbod is een duidelijk signaal. Bandidos is in zijn eer aangetast. Justitie heeft laten zien wie de baas is in Nederland en dat is goed.”

Het probleem is volgens Brouwer dat de motorclub die Bandidos heet nu verboden is, maar de leden mogen onderling gewoon nog bij elkaar komen en motorrijden. Hun hesjes, de zogenoemde colours, zijn niet verboden. Datzelfde geldt voor clubonderscheidingen. „We hebben dit in Nederland nooit eerder aan de hand gehad. Duitsland en Frankrijk zijn er verder mee, daar kunnen we veel van leren.”

’Uiterst ingewikkeld’

Het COOV is betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe wet. Er is regelmatig overleg met de buurlanden. „Het is uiterst ingewikkeld, want je gaat het verenigingsrecht inperken. We willen natuurlijk geen handwerkclubje gaan verbieden”, aldus Brouwer. „Maar ook geen motorclubs waarmee niets crimineels aan de hand is.” In Nederland zijn 475 motorclubs. Vijftien tot twintig daarvan zijn mogelijk crimineel.

’Het zijn geen koorknapen’

Uit een onderzoek van Politie & Wetenschap is gebleken dat het gemiddelde OMG-lid een man is van in de veertig. Ruim 85 procent van hen heeft een strafblad. Een op de drie OMG-leden is meer dan tien keer veroordeeld en heeft een lange criminele carrière achter zich. De conservatieve leden hechten aan broederschap en plegen onder die vlag gezamenlijk geweld. De radicalen gaan vaker voor georganiseerde criminaliteit als wapen- en drugshandel en afpersing. Zwaar geweld geeft status. „Het zijn geen koorknapen”, staat in het onderzoek.

Als het Openbaar Ministerie er volgend jaar in slaagt om ook No Surrender en Satudarah te laten verbieden, lost dat zonder nieuwe wetgeving nog steeds niks op, denkt Brouwer. „Je moet eerst een paraplu hebben om iedereen die daaronder schuilt te kunnen wegjagen.”

’Dit helpt ons!’

Woensdag werd de motorclub per direct verboden door de rechtbank in Utrecht. „Dit helpt ons!” Met deze woorden vatte burgemeester Sjraar Cox (PvdA) van Sittard-Geleen woensdag de reactie samen van veel burgemeesters in het zuiden des lands. Cox houdt er wel rekening mee dat de Bandidos onder een andere noemer verder proberen te gaan. „Maar ik ga hierover geen tips geven”, zei hij luchtig.

Uit contacten met andere burgemeester is volgens Cox gebleken dat die blij zijn met de uitspraak van de rechtbank. Wel houdt Cox een slag om de arm: hij verwacht dat de Bandidos in hoger beroep gaan. „Wij zien er intussen op toe dat de Bandidos geen hesjes dragen op de terrasjes en hier geen clubhuis krijgen”, zei hij.

In mei 2015 vond er een vechtpartij plaats in een Sittards café tussen Bandidos en de aan de Hells Angels gelieerde motorclub de Red Devils. Daarbij werd geschoten. Sindsdien doet de gemeente er alles aan om motorclubs te weren.