Nieuws/Binnenland
1458262445
Binnenland

Politie-actie tegen grootschalige wapenhandel

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie en justitie denkt de wapenhandel in Nederland een grote slag te hebben toegebracht. De politie deed dinsdagochtend in twaalf woningen en in twee bedrijfspanden invallen in Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Den Haag en Huis ter Heide. In totaal werden acht personen in de leeftijd van 22 tot en met 42 jaar gearresteerd.

Het gaat om vier Rotterdammers, een Capellenaar, twee mannen uit Gouda en een 30-jarige man uit Huis ter Heide. Een grote vondst werd er niet gedaan: er werden twee handvuurwapens, twee dozen munitie en accessoires, om gebruikers gerichter en makkelijker te laten schieten, gevonden. Ook werd er 60.000 euro in beslag genomen. Er werden volgens de politie bij de invallen zo weinig vuurwapens gevonden omdat de verkoopsnelheid erg hoog lag en er geen opslag van wapens is gevonden.

Groothandel voor criminelen

Vorig jaar september begon de politie in Rotterdam met een groot onderzoek nadat een tip bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) was binnengekomen over grootschalige wapenhandel. Het ging om een groothandel voor criminelen die de schietijzers uit met name Slovenië en Kroatië haalden om ze vervolgens aan criminele organisaties in ons land te verkopen.

Een 32-jarige Capellenaar zou daar een hoofdrol inspelen. Zijn broer uit Rotterdam, die ook werd opgepakt, moet nog een straf van twintig maanden uitzitten vanwege wapenhandel. Ook een neef van de Capellenaar, eveneens uit de Maasstad, werd gearresteerd.

Woonwagenkamp

De man uit Capelle aan den IJssel zette de politie op het spoor van een bewoner van het woonwagenkamp in Huis ter Heide die ook een grote rol in de groothandel zou spelen. Bij hem werden de twee handvuurwapens gevonden. Van de acht verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) vijf hoofdverdachten. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens het OM is de wapenbende al sinds 2015 actief en leverden zij door heel Nederland.

Arjan de Zwart hoofd regionale recherche van de Rotterdamse politie zegt enorm trots te zijn op de arrestaties. Hij stelt dat de bende uiterst professioneel werkte. Zelf branden zij hun handen niet aan het vuile werk, dat lieten ze aan anderen over. De wapens werden in tientallen verkocht via een tussenhandelaar die de wapens bij de criminelen afleverden. „De doorloopsnelheid is enorm. Nog voordat de wapens hier waren, waren ze al verkocht.” Er zijn volgens de politie en het OM nog wapens van de groothandel in omloop. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.