Nieuws/Buitenland
1458319159
Buitenland

Koning Willem-Alexander woont ceremonie bij

Japanse keizer Naruhito bestijgt morgen de troon

Keizer Naruhito en keizerin Masako

Keizer Naruhito en keizerin Masako

Amsterdam - Keizer Naruhito zal dinsdag officieel zijn troonsbestijging proclameren. De 59-jarige keizer volgde op 1 mei zijn vader Akihito op, die op die dag de eerste Japanse keizer in 200 jaar werd die vrijwillig afstand deed van de troon.

Keizer Naruhito en keizerin Masako

Keizer Naruhito en keizerin Masako

Gehuld in een donker oranje gewaad dat alleen op speciale gelegenheden door keizers gedragen mag worden, zal keizer Naruhito in het keizerlijke paleis achter gesloten deuren een privé-ritueel uitvoeren waarin hij zijn troonsbestijging aan zijn voorouders zal verkondigen.

Daarna zal hij zich met zijn vrouw keizerin Masako naar de Dennenkamer, de belangrijkste zaal in het paleis, begeven, waar hij ten overstaan van 2000 genodigden uit 180 landen, waaronder koning Willem-Alexander, de 6,5 meter hoge achter gordijnen verscholen ’Takamikura’-troon zal beklimmen. Keizerin Masako zal naast hem de ’Michodai’-troon bestijgen. Naast de keizer bevinden zich dan twee van de drie heilige schatten, te weten een zwaard en een juweel. De derde schat is een spiegel. Deze bevindt zich in de havenstad Ise, op de heiligste plek van het shintoïsme, de religie van Japan.

Gordijnen

Als de gordijnen van de troon worden weggeschoven zal de keizer zijn verheffing tot de troon proclameren en een toespraak houden. Premier Abe zal vervolgens een rede houden om de keizer te feliciteren. De ceremonie zal om 13.00 Japanse tijd, 06.00 uur ’s Nederlandse tijd, plaatsvinden.

Behalve koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen ook de koningsparen van Spanje, Zweden en België bij de ceremonie aanwezig zijn. Voor het Verenigd Koninkrijk zal kroonprins Charles de honneurs waarnemen. De voormalige keizer Akihito en zijn vrouw Michiko zullen naar verwachting de ceremonie niet bijwonen.

De weergoden waren Japan de afgelopen week slecht gezind, en voor de ceremonie die rond de troonsbestijging wordt gehouden wordt gevreesd dat een gedeelte van de plechtigheden moet worden verplaatst. Op de binnenplaats van het paleis was een ceremonieel spektakel met vlaggen en met bogen en zwaarden uitgeruste wachters gepland, maar gezien de slechte weersverwachting de kans groot dat dat spektakel in uitgeklede vorm naar binnen wordt verplaatst.

Rijtoer

Een keizerlijke rijtoer door Tokio in een open auto ’om het volk te ontmoeten’ is al uitgesteld naar 10 november. Dit vanwege de nasleep van de verwoestende tyfoon Hagebis, die aan bijna 80 mensen het leven kostte. Er wordt nog altijd gezocht naar overlevenden en uit respect voor de families van de getroffenen heeft de regering besloten tot het uitstel.