Nieuws/Buitenland
1458329
Buitenland

Herderpup die 12 kinderen beet, mag blijven leven

„Geef Uscko een tweede kans”, zo luidde de petitie.

„Geef Uscko een tweede kans”, zo luidde de petitie.

Paal - De jonge Mechelse herder die vrijdag twaalf kinderen beet op een Belgische speelplaats, hoeft geen spuitje te krijgen. Dat heeft de burgemeester van het Belgische Paal besloten.

„Geef Uscko een tweede kans”, zo luidde de petitie.

„Geef Uscko een tweede kans”, zo luidde de petitie.

De tijdens de schoolpauze ontsnapte herder zorgde vrijdag voor chaos in de speeltuin. Hij beet twaalf kinderen tussen de 6 en 8 jaar, die licht gewond raakten. Sommigen zeggen dat de kinderen steentjes naar het beest gooiden, anderen stellen dat de viervoeter zomaar begon te bijten.

Al snel werd geopperd dat de pup, genaamd Uscko, ingeslapen moest worden. Daar waren veel dierenliefhebbers het niet mee eens. Een petitie voor het in leven houden van de jonge Mechelse herder werd ruim 50.000 keer ondertekend.

De initiatienemer stelde dat zowel de eigenaar van Uscko als de school maatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen.

Ouders vergevingsgezind

Enkele ouders van getroffen kinderen sprongen opvallend genoeg voor de pup in de bres. “Wat mij betreft hoeft Uscko niet dood”, zei vader Ismail Demirtas tegen Het Laatste Nieuws. Zijn dochtertje van zeven werd door de viervoeter gebeten.

Burgemeester Maurice Webers, zelf hondenliefhebber, vond het een lastige keuze. Hij schakelde een hondenpsycholoog in om het juiste besluit te maken.

’Angst’

“De slachtoffertjes hebben zeer oppervlakkige letsels, bij drie van hen was een tussenkomst van een arts nodig. Als een hond echt kwaadwillig of uit angst bijt, takelt die één slachtoffer toe. Wanneer een hond meerdere mensen aanvalt, duidt dat op speelsheid”, aldus hondenkenner Dany Grosemans tegen Het Laatste Nieuws.

Zowel de hondentherapeut als de dierenarts stellen dan ook dat Uscko geen gevaar vormt voor de samenleving. De burgemeester wil wel dat het baasje van de viervoeter het hek zeker 2 meter hoog maakt.