Nieuws/Buitenland
145842696
Buitenland

Netanyahu spreekt van noodsituate in Israël door corona

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsberaad.

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsberaad.

TEL AVIV - Door de heropleving van het coronavirus is in Israël sprake van een noodsituatie. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd tijdens een kabinetsberaad. „We zitten midden in een nieuwe corona-aanval. Het gaat om een zeer sterke uitbraak, wereldwijd én bij ons.” De regering komt maandag opnieuw bijeen om te praten over verdere beperkende maatregelen. „Als we de verspreiding van het virus niet stoppen, is dat zowel slecht voor de gezondheid als voor de economie. Het zal veel burgers van de staat Israël het leven kosten”, waarschuwde Netanyahu.

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsberaad.

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsberaad.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is al verscheidene dagen verontrustend. Vrijdag kwamen er in 24 uur tijd voor het eerst meer dan duizend bij. Toen was de versoepeling van de lockdown al teruggedraaid. In gebedshuizen, feestzalen, bars en clubs mogen nog maar vijftig personen tegelijk binnen zijn. Dat waren er daarvoor 250. In andere afgesloten ruimtes mogen nog maar maximaal twintig mensen samenkomen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn tot dusver 29.366 Israëliërs bewezen geïnfecteerd geraakt met corona, 330 van hen zijn aan Covid-19 overleden. Staatssecretaris Yoav Kisch noemde in The Jerusalem Post de tweede golf coronabesmettingen ernstiger dan de eerste. Deskundigen houden er rekening mee dat de komende twee weken mogelijk 300 patiënten moeten worden opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Zondag lagen nog 86 mensen met corona in een ziekenhuis, van wie 29 aan de beademing.