Nieuws/Binnenland
1458471
Binnenland

Kabinet maakt haast met intrekken referendum

Den Haag - Het kabinet maakt haast met het intrekken van het raadgevend referendum. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft het wetsvoorstel waarmee de volksraadpleging wordt afgeschaft, nu al ingediend bij de Tweede Kamer. Over deze wet kan geen referendum worden aangevraagd.

Volgens Ollongren heeft het raadgevende referendum niet gebracht wat er van werd verwacht. Voor haar moest het een opmaat zijn naar de komst van een bindend referendum, maar daar was te weinig politieke steun voor. Minister Ollongren over het raadgevend referendum: „Kiezers brengen achteraf, nadat een wet is aangenomen, een adviserende stem uit. Veel kiezers verwachten tegelijkertijd dat hun stem bindend is. En het gevolg is dat het instrument niet bijdraagt aan het vertrouwen in de politiek.”

De D66-bewindsvrouw voelt zich bij het intrekken gesterkt door een advies van de Raad van State. De minister belooft tegelijkertijd dat zij zal blijven kijken hoe democratie beter kan. Voor de zomer komt ze bijvoorbeeld met een actieplan voor de lokale democratie.

Dat over deze wet geen referendum aangevraagd kan worden, vindt Ollongren niet gek. „Het is volgens het kabinet logisch de wet die de mogelijkheid voor een raadgevend referendum beëindigt niet ook zelf onderhevig is aan de mogelijkheid van een referendum”, staat in haar begeleidend persbericht. De Raad van State zou deze koers ook zuiver vinden.