Nieuws/Buitenland
1458826
Buitenland

Man (29) wilde met voertuig op menigte inrijden

Aanslag IS op Duitse kerstmarkt verijdeld

Karlsruhe - De Duitse politie heeft woensdag een 29-jarige man opgepakt die van plan zou zijn geweest met een voertuig een aanslag te plegen op de kerstmarkt in Karlsruhe. De man heeft banden met de terreurclub Islamitische Staat (IS). Dat meldden Duitse media.

Volgens de Duitse politie overwoog de man, Dasbar W., om met een auto of een truck in te rijden op mensen bij de ijsbaan op de Karlsruher Schlossplatz. Om zijn doel te bereiken, solliciteerde hij meermaals naar de functie van chauffeur bij verschillende bezorgbedrijven.

Propagandavideo’s

De verdachte werd in Karlruhe opgepakt door een arrestatieteam. Zijn woning is doorzocht. Wat daar is aangetroffen, is niet duidelijk. Wel is bekend dat de man propagandavideo’s maakte voor IS. Die deelde hij veelvuldig op verschillende internetsites. Ook verspreidde hij propagandamateriaal in een chatgroep.

W. reisde in 2015 en 2016 verschillende keren naar Irak. Daar sloot hij zich aan bij IS en werd hij getraind in het gebruik van vuurwapens. De man wordt donderdag voorgeleid bij de rechtbank.

Verscherpt toezicht

De controle op de veiligheid op kerstmarkten in Duitsland is sterk verscherpt na de bloedige aanslag in december vorig jaar op een kerstmarkt in Berlijn, waardoor twaalf mensen omkwamen.