Nieuws/Binnenland
1459431126
Binnenland

Kaag: we hebben extra tijd nodig voor evacuatie Afghanistan

DEN HAAG - Er is „extra tijd” nodig om mensen uit Afghanistan te evacueren, zegt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse troepen zouden op 31 augustus uit het land vertrekken, maar die deadline moet volgens de bewindsvrouw worden verlegd. „Want anders zullen heel veel mensen niet naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kunnen vliegen”, aldus Kaag.

Verlenging van de deadline wordt dinsdag door de leiders van de G7-landen besproken. Volgens Kaag zijn „onder heel moeilijke omstandigheden” in de nacht van maandag op dinsdag weer tweehonderd mensen op het vliegtuig gezet. De minister weet niet hoeveel Nederlanders onder hen zijn.

Er zijn inmiddels meer dan achthonderd mensen naar Nederland gehaald. Nederland werkt op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul en bij de evacuaties nauw samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel mensen in totaal naar Nederland mogen komen.

Kaag zegt geen informatie te hebben dat tussen de evacués ook sympathisanten van de Taliban zitten. De Franse regering meldt dat onder de Afghanen die naar het Westen zijn geëvacueerd, zich ook personen bevinden met banden met de Taliban.

Het is een „grote zorg” voor het kabinet dat aanhangers van de Taliban meekomen. Maar de evacuatie gebeurt onder grote druk en alle gegevens kunnen „niet heel goed gecheckt” worden op de luchthaven van Kabul, aldus Kaag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop