Nieuws/Opmerkelijk
1459478445
Opmerkelijk

Talloze Britten zijn overzees politiek actief

Brexit zorgt voor treurnis in Duitsland en Frankrijk

’Leave!’ – dat geldt dus ook voor politiek actieve Britten in het buitenland.

’Leave!’ – dat geldt dus ook voor politiek actieve Britten in het buitenland.

PARIJS - Update - Frankrijk dreigt door de Brexit honderden gemeenteraadsleden te verliezen. Het gaat om Britten die straks niet meer mogen stemmen of meedoen aan lokale verkiezingen. Dat wordt vooral in kleine gemeenschappen gezien als een aderlating. Ook in Duitsland wordt gesipt.

’Leave!’ – dat geldt dus ook voor politiek actieve Britten in het buitenland.

’Leave!’ – dat geldt dus ook voor politiek actieve Britten in het buitenland.

Frankrijk telt ongeveer een half miljoen gemeenteraadsleden, waarvan er bijna 2500 uit andere landen komen. 757 van die lokale politici hebben een Brits paspoort. Zij mogen net als andere EU-burgers sinds 2001 meedoen aan lokale verkiezingen, maar door de Brexit zijn ze straks geen EU-burger meer.

De raadsleden mogen hun huidige termijn nog wel uitzitten. Daarna vallen ze buiten de boot.

’Hier huis gebouwd, ik betaal belasting’

Burgemeesters zien het vertrek van de raadsleden met lede ogen aan. „Het is moeilijk om gemotiveerde mensen te vinden in een kleine plaats”, aldus de burgemeester van het circa 220 inwoners tellende Perriers-en-Beauficel in Normandië. Daar kreeg een Brit bij de plaatselijke verkiezingen in 2014 verreweg de meeste stemmen.

Ook Britse raadsleden reageren teleurgesteld. „We hebben ons huis hier gebouwd, betalen hier belastingen en consumeren hier. En toch worden we geschrapt van de kieslijst”, zegt de 63-jarige Allison Mackie uit Schotland, die als raadslid actief is in Bellegarde-du-Razès.

Ineens geen burgemeester meer

De Brexit leidt tot vergelijkbare problemen in andere EU-lidstaten. In Duitsland moet een dorpje op zoek naar een nieuwe burgemeester. De 70-jarige Schot Iain Macnab is de eerste burger van Brunsmark, een plaatsje met 160 inwoners in de buurt van Lübeck. Zaterdag is hij geen burger van de EU meer en moet hij dus zijn post verlaten.

Macnab was bijna twaalf jaar lang burgemeester van Brunsmark en was dat graag nog langer gebleven, maar beseft dat de regels nu eenmaal zo zijn. Macnab blijft ook na de Brexit gewoon in Brunsmark wonen zoals hij al bijna drie decennia doet.