Nieuws/Binnenland
1459594
Binnenland

’Misstanden kazerne Schaarsbergen veel groter’

SCHAARSBERGEN - UPDATE 08.34 uur - Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen is nog steeds sprake van misstanden. De militaire vakbond VBM zegt deze signalen nog altijd te krijgen van de leden.

De kazerne kwam al in opspraak na verhalen van drie militairen die vertelden dat ze in 2013 op de kazerne onder meer waren aangerand, verkracht en afgeperst. Dat zou zijn gebeurd tijdens ontgroeningsrituelen. De Volkskrant meldt donderdag dat in een vertrouwelijk rapport uit 2015 blijkt dat de misstanden groter waren. In het rapport staat dat militairen op grote schaal drank en drugs gebruikten en vrouwen van buiten meegenomen werden.

Volgens voorzitter Jean Debie van VBM zijn er in 2016 en ook dit jaar signalen binnengekomen dat er nog steeds geen einde is gekomen aan de misstanden. „Er waren allerlei aanbevelingen en er zouden maatregelen worden genomen, maar het ongewenste gedrag gaat nog steeds door. Een militair heeft ons verteld dat andere soldaten een voorwerp in zijn anus hebben geduwd. Ook gaat het slahelm nog steeds door: een militair moet een helm opzetten en anderen mogen daar dan steeds op slaan. Het machtsmisbruik gaat nog steeds door. Dat is schokkend. Daar moet opnieuw onderzoek naar komen.”

Grondig

Debie zegt dat het ministerie van Defensie al een onderzoek heeft aangekondigd, maar hij dringt aan op een groot kwalitatief onderzoek. „Het moet nu echt heel grondig gebeuren. Er moet een einde komen aan de huidige cultuur op deze kazerne.” De VBM heeft geen signalen dat de misstanden ook op andere kazernes heersen.

Vorige week heeft de marechaussee drie aanhoudingen verricht naar aanleiding van de melding over de ernstige misstanden in Schaarsbergen in 2013.