Nieuws/Binnenland
1459662092
Binnenland

Staatsbosbeheer moet 1400 herten doden in Oostvaardersplassen

LELYSTAD - Staatsbosbeheer moet de komende winter 1400 edelherten afschieten in natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. In het gebied is plaats voor vijfhonderd herten, maar bij de laatste telling eind oktober bleek dat er ongeveer 1900 dieren rondlopen. Er is niet veel afschot van konikpaarden en heckrunderen nodig, heeft de gebiedsbeheerder aan de provincie Flevoland laten weten.

Flevoland heeft te maken met een uitbraak van vogelgriep. Dat zorgt voor beperkende maatregelen bij de aanstaande jacht op de grote grazers. Bij vogelgriep moet voorkomen worden dat vogels opschrikken en hun leefgebied verlaten, waardoor ze een besmetting naar andere delen van het land zouden kunnen transporteren.

In overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is besloten dat de jagers gaan schieten met een geluiddemper om de vele watervogels zo min mogelijk te verstoren. Ook mijden ze moerasgebieden, omdat daar veel vogelkolonies zitten. Staatsbosbeheer heeft vanwege de herrie dit najaar ook maar twee keer vanuit een helikopter wild geteld. De dienst houdt in de gaten wat het effect van afschieten op de watervogels is, aldus een woordvoerder.

Enkele jaren geleden ontstond veel ophef omdat er in de Oostvaardersplassen niet voldoende voedsel te vinden was voor de steeds maar uitdijende groepen grote grazers. De edelherten, konikpaarden en heckrunderen werden toen nog niet bejaagd. Sindsdien is besloten dat de gebiedsbeheerder de aantallen dieren binnen de perken houdt. Het vlees van de edelherten wordt voor consumptie aangeboden in de horeca en aan particulieren. Het biologische hertenvlees is erg populair. Er blijven ook kadavers in het natuurgebied achter als prooi voor roofdieren.

In het gebied is plaats voor zeshonderd paarden en runderen. Er zijn in totaal 670 dieren geteld. Staatsbosbeheer denkt ongeveer tachtig heckrunderen af te schieten deze winter. Er lijken niet te veel paarden te zijn.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop