Nieuws/Binnenland
1459764
Binnenland

’Talkshows nog niet representatief’

HILVERSUM - De diversiteit in Nederlandse praatprogramma’s wil maar niet groeien. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat het aandeel gasten van kleur is gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vrouwelijke gasten is toegenomen, maar is nog lang niet gelijk getrokken.

Trouw turfde van 30 oktober tot en met 24 november de gasten van Pauw, De Wereld Draait Door (DWDD) en RTL Late Night en van 4 tot en met 15 december de gasten van Jinek. In de zeventig bekeken uitzendingen ontvingen de presentatoren 446 gasten. Circa 91 procent van hen is wit. Bij DWDD is er met 14 procent een afspiegeling van het landelijke percentage. Jinek en RTL Late Night ontvingen respectievelijk 7 en 9 procent gasten van kleur, Pauw slechts vijf procent.

De groep vrouwen aan de talkshowtafels is wel groeiende. Motivaction toonde aan dat vorig jaar 30 procent van alle gasten vrouw is. Trouw turfde 155 vrouwelijke sprekers, wat staat voor een aandeel van 35 procent. Dat is een groei van 5 procent, maar is nog lang geen evenwichtige vertegenwoordiging van de helft van de bevolking.