Nieuws/Binnenland
1460210275
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt voor tweede dag op rij

Zorgmedewerksters verlenen zorg aan een patient op de intensive care.

Zorgmedewerksters verlenen zorg aan een patient op de intensive care.

ZEIST - Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.

Zorgmedewerksters verlenen zorg aan een patient op de intensive care.

Zorgmedewerksters verlenen zorg aan een patient op de intensive care.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen belandden gemiddeld 201 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling.

Door de hoge coronadruk zijn alle ziekenhuisregio’s genoodzaakt om de niet-spoedeisende reguliere zorg af te schalen. Om verdere schade te voorkomen, is het LCPS al maanden bezig met het spreiden van patiënten buiten de regio’s. Ziekenhuizen bereiden zich inmiddels ook voor op de verwachte derde golf.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg sprak vorige week wel de verwachting uit dat de hoogte van die golf gaat meevallen. Zolang de maatregelen niet te snel worden losgelaten, moeten de ziekenhuizen het volgens hem aankunnen. Hij ondersteunt dan ook de bescheiden versoepelingen van het kabinet van afgelopen week. Daardoor mogen onder meer mensen in contactberoepen zoals kappers weer aan de slag.

3826 nieuwe coronagevallen, minder dan gemiddeld

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij. Dat gemiddelde loopt de laatste weken weer wat op.

Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.

Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 22. Dat is voor een maandag een redelijk normaal aantal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven, en dan worden die sterfgevallen meegenomen in de cijfers van dinsdag. Op dinsdagen ligt het aantal gemelde sterfgevallen daarom hoger.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 205 positieve tests. In Rotterdam kwamen 162 besmettingen aan het licht en in Den Haag 99. Daarna volgen Groningen (62), Haarlem (54) en Utrecht (49).

Op Schiermonnikoog kwamen er geen positieve tests bij. Het Waddeneiland kampt met een lokale corona-uitbraak. In de afgelopen twee weken zijn daar 25 inwoners positief getest, terwijl er in het jaar ervoor maar tien besmettingen waren geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,1 miljoen mensen in Nederland positief getest. Onder hen zijn ruim 63.000 Amsterdammers, meer dan 50.000 Rotterdammers en meer dan 35.000 mensen uit Den Haag. Van meer dan 15.000 Nederlanders is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Rotterdam telt het hoogste dodental (804), gevolgd door Amsterdam (684) en Den Haag (518).