Nieuws/Binnenland
1460432851
Binnenland

Coronablog 16 juni 2020

LIVE | RIVM: snotterend kind onder de zes hoeft niet thuis te blijven

Het aantal Nederlandse coronadoden en -besmettingen.

Het aantal Nederlandse coronadoden en -besmettingen.

Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de acht miljoen voorbij. Inmiddels zijn er ruim 438.000 doden te betreuren. In ons land vielen er ruim 6000 dodelijke slachtoffers, al liggen de werkelijke aantallen hoger. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Het aantal Nederlandse coronadoden en -besmettingen.

Het aantal Nederlandse coronadoden en -besmettingen.

Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Kinderdagverblijven en scholen mogen baby’s, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. Die richtlijn geldt ook voor kinderen met een gezinslid dat klachten heeft die aan het coronavirus doen denken.

Artsen drongen er al op aan de richtlijn aan te passen. Kleine kinderen snotteren altijd al aan de lopende band. En mochten ze toch het coronavirus onder de leden hebben, dan is het gevaar klein dat ze andere kinderen ziek maken, stelden onder meer de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland.

Nieuw dodental

Dinsdag heeft het RIVM vijf nieuwe coronadoden gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vier. De cijfers geven een beeld dat ongeveer gelijk is aan dat van de afgelopen dagen, hoewel op dinsdag normaliter een piek te zien is die verband houdt met het registratieproces.

Maandag werden nog zes nieuwe doden gemeld, en drie ziekenhuisopnames.

In de totale sterftecijfers is een piek te zien tijdens de coronacrisis. De piek is hoger, maar wel ’smaller’ dan tijdens de stevige griep in de winter van 2018.

In de totale sterftecijfers is een piek te zien tijdens de coronacrisis. De piek is hoger, maar wel ’smaller’ dan tijdens de stevige griep in de winter van 2018.

Positief getest

Het RIVM meldt 140 nieuwe personen die positief getest zijn op Covid-19. Dat zijn er minder dan op maandag, toen er 165 nieuwe besmettingen waren.

Het percentage van de mensen die een test aanvraagt, en positief blijkt te zijn, is de afgelopen tijd gestaag gedaald. Dat komt mogelijk omdat testen steeds makkelijker wordt.

Sinds 1 juni kan iedere Nederlander met klachten zich laten testen op het coronavirus. In de eerste week deden 58.509 mensen dit. Van hen bleken 1221 (2,1 procent) het coronavirus onder de leden te hebben. Afgelopen week, in de tweede week dat het kon, zijn 55.437 mensen getest. Dit leverde 875 coronagevallen op, oftewel 1,6 procent.

Reproductiegetal

Het zogenaamde R-getal, dat aangeeft hoeveel mensen door een besmet persoon worden besmet, ligt ook in de schattingen van 16 juni – die gebaseerd zijn op oudere cijfers – onder de 1. Komt dat getal boven de 1 uit, dan zou het virus kunnen opleven.

De ontwikkeling van het R-getal tot nu toe.

De ontwikkeling van het R-getal tot nu toe.

Er bestaan vermoedens dat het R-getal op dit moment stijgt, maar betrouwbare cijfers daarover zijn niet te geven.

Bekijk het overzicht van maandag 15 juni.

Het laatste nieuws van vandaag:

Binnenland:

Buitenland:

  • Goedkoop medicijn helpt bij zware corona, Oxford en Johnson-adviseur spreken van doorbraak: ’Baanbrekend’
  • Hoogste toename dagelijkse besmettingen Brazilië: 35.000, totaal bijna miljoen
  • Honderden in quarantaine na corona-uitbraak in Berlijn
  • Spanje overweegt verplichte quarantaine voor Britse bezoekers
  • Vijfde coronadoden in Suriname, 48 mensen genezen
  • Negen nieuwe coronadoden in Duitsland
  • Opnieuwe minder dan 400 coronadoden in de VS, totaal nu op 116.135
  • Nieuw-Zeeland toch niet coronavrij, twee nieuwe besmettingen
  • China meldt 27 nieuwe besmettingen in Peking

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: