Nieuws/Binnenland
1461802116
Binnenland

Telefoonnummer voor prikafspraak Janssen-vaccin onbereikbaar door enorme belangstelling

Amsterdam - Mensen kunnen momenteel niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, is door „extreem grote belangstelling” niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. Door de drukte bij het Janssen-nummer zijn er ook problemen met het afspraaknummer voor de coronatesten.

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste twee uur werd het nummer meer dan 2 miljoen keer gebeld door ruim 130.000 mensen. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het „absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen.”

GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. „Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen”, aldus een woordvoerster.

Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

Zelf kiezen

Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen. Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van de vraag hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten twee inentingen worden gedaan voor een goede werking. Janssen is volgens De Jonge „een ideaal vaccin als je echt klaar wil zijn met die ene prik. Klaar voor de zomer, klaar voor een zomer vol festivals. Dansen met Janssen.”

Mensen die nu achter het net vissen, komen op een wachtlijst te staan. Wanneer ze aan de beurt zijn en hoeveel mensen dan een prik krijgen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Is het jou wel gelukt een afspraak te maken voor een prik met het Janssen-vaccin en wil je op de foto gezet worden voor De Telegraaf? Dan komen we graag met je in contact. Mail je naam en telefoonnummer naar k.nederhof@telegraaf.nl

Er is ook een groep die bang is voor de tweede prik vanwege potentieel nare bijwerken. Meer hierover in de podcast ’Het land van Wierd Duk’: