Nieuws/Binnenland
1461991718
Binnenland

Burgemeesters eisen eind aan ’jojo-beleid asiel’

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Den Haag - Burgemeesters die de veiligheidsregio’s voorzitten eisen dat het kabinet stopt met ’jojo-beleid’ waardoor er bij een hogere instroom te weinig opvangplaatsen zijn voor asielzoekers. Bovendien willen ze de macht hebben om opvangplekken te kunnen afdwingen en meer personeel om de centra te bemannen.

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Dat zijn de eisen die de burgemeesters op tafel hebben gelegd in het overleg met het kabinet voor het bezweren van de opvangcrisis. Ze willen heus hun best doen meer noodopvang voor asielzoekers te realiseren, maar dan moet het kabinet wel een duidelijk plan hebben voor de lange termijn.

„Het kabinet heeft dit dan wel als nationale crisis bestempeld, maar handelt er niet naar”, zegt een burgemeester van een grote stad. Een andere burgemeester: „Het is telkens: er komen duizend asielzoekers binnen, dus vragen we de gemeenten om duizend plekken. Zo loop je altijd achter de feiten aan. Laten we nou gewoon eens erkennen dat we zeker de komende tien jaar grote aantallen asielzoekers moeten opvangen en daar een goeie infrastructuur voor neerleggen waarbij we de last een beetje gelijk verdelen. Het kabinet doet net alsof het ons telkens onverwachts overkomt.”

Het steekt de veiligheidsregio’s dat er niks is geleerd van de migratiecrisis in 2015, zegt een burgemeester van een middelgrote stad. „Iedereen was het erover eens dat je niet telkens de opvang moet afschalen als de instroom wat minder is. Dat er een flexibele schil aan opvangplekken moet zijn. Dat de IND en het COA op een structurele manier betaald moeten worden. Dat is allemaal niet gebeurd. Nu mogen wij de rotzooi opruimen.”

Opvangplekken

Het kabinet wil volgens ingewijden dat gemeenten de komende zes weken 7500 statushouders, dus erkende vluchtelingen, een tijdelijke woning aanbieden. Zo moet er ruimte vrijkomen in de asielopvang. Ook vraagt het kabinet de gemeenten om in elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken te regelen, bij elkaar 5.625 plekken.

Het betekent dat de burgemeester van de grootste gemeente in een veiligheidsregio, tevens de voorzitter, diens ’kleinere’ collega’s moet opdragen opvangplekken te realiseren. Die bevoegdheid hebben de voorzitters van de veiligheidsregio’s niet. „Met de opvang van Oekraïners kan er wel van alles en met de coronacrisis had ik ook doorzettingsmacht. Nu moet ik het hebben van collegialiteit”, zegt een burgemeester. Het kabinet moet dat goed regelen. Ook willen de burgemeesters hulp bij het vinden van personeel om de extra opvang te bemannen. In sommige gemeenten zijn beleidsmedewerkers bezig met de inkoop van tandpasta voor asielzoekers.

De wensenlijst vanuit de veiligheidsregio’s leidt tot nerveus overleg tussen betrokken bewindslieden, valt achter de schermen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen. Er wordt snel gezocht naar meer perspectief voor de lange termijn, terwijl in kabinetskringen al maanden wordt geconstateerd dat dat perspectief er eigenlijk nauwelijks is.

Op dit punt krijgen de regio’s hulp van het Rijk. Het gaat om dertig ambtenaren per regio en hulp met busvervoer en medische zorg. Verder wordt dit jaar 40 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van woningen voor statushouders.

Doordrukken

Navraag leert dat de schets voor de lange termijn vooral een opeenstapeling is van eerder genoemde plannen, zoals het ombouwen van kantoren van het Rijk, zogenoemde ’flexwoningen’ en cruiseschepen. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) steutelt aan een wetsvoorstel waarmee gemeenten kunnen worden gedwongen tot opvang van asielzoekers, omdat sommige gemeenten het volgens hem nu laten afweten. De VVD-bewindsman sprak eerder zelf de verwachting uit dat het voorstel ’nog dit jaar’ door beide Kamers moet worden aangenomen. Dat betekent dat voorzitters van veiligheidsregio’s nog zeker een half jaar zonder wetgeving zitten waarmee ze door kunnen drukken. Het plan was eerder om asielzoekers met dat wetsvoorstel te kunnen verdelen over provincies. Die zouden dan ’doorzettingsmacht’ krijgen om asielmigranten te verdelen over gemeentes. Betrokken bewindslieden overleggen vrijdagochtend weer met de burgemeesters van het veiligheidsberaad.

Instroom beperken

Tegelijkertijd broedt de staatssecretaris op een plan om de instroom van asielzoekers te verminderen, al is het de vraag of dat op korte termijn zoden aan de dijk zet.

Betrokken bewindslieden overleggen vrijdagochtend weer met de burgemeesters van het veiligheidsberaad.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop