Nieuws/Binnenland
1462021
Binnenland

OM eist 8 jaar en tbs voor steekincidenten

AMSTERDAM - Tegen de 24-jarige Artur U. is donderdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor twee ernstige steekincidenten in Amsterdam. De man zou in januari van dit jaar een hoofdagent en een Britse toerist vanuit het niets met een mes hebben gestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) hield er in de eis rekening mee dat deskundigen de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwen.

De hoofdagent werd in de nacht van 14 op 15 januari op het Rembrandtplein in zijn nek gestoken, waarbij de dader de halsslagader op een haar na miste. Volgens het OM heeft de verdachte verklaard dat hij dit deed omdat de agent deel uitmaakte van het „systeem”.

Twee dagen eerder zou U. een toerist hebben aangevallen in de Amsterdamse binnenstad. Het slachtoffer werd zonder aanleiding bij zijn keel gegrepen en in zijn hoofd en borst gestoken.

Gehandeld in opwelling

Het OM gaat ervan uit dat de verdachte in een opwelling heeft gehandeld. De aanklager tilt er zwaar aan dat hij het op een agent in uniform had voorzien. „Hij heeft onverhoeds een politieagent in functie neergestoken die hij blijkens zijn geschreeuw over ACAB (all cops are bastards) als verwerpelijk zag en als onderdeel beschouwt van een door hem verafschuwd systeem”, zei de officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam.

De in Duitsland woonachtige U. zou zich bovendien hevig hebben verzet bij zijn aanhouding, waarbij een andere agent gewond raakte en een derde diender in het gezicht werd gespuugd. Ook op het bureau bleef hij agressief. Hij beledigde politiemensen en probeerde een agent een kopstoot te geven.

De rechtbank doet op 12 januari uitspraak.